Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ovo mi je za kavu'

Prvi put prikazane tajne snimke u slučaju 'Maestro'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na suđenju u slučaju 'Maestro' po prvi je puta prikazan dio tajnih snimki telefonskih razgovora i susreta jednog od optuženih potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju Josipa Matanovića s USKOK-ovim pouzdanikom Joškom Kuzmanićem na kojima je utemeljena optužnica za primanje mita u jednoj od najvećih hrvatskih korupcijskih afera.

Na jednoj od snimki iz travnja prošle godine vidljivo je kako Matanović u džep stavlja poveću žutu kuvertu, komentirajući 'ovo mi je za kavu'. U omotnici se, prema tvrdnjama optužbe, nalazilo 50 tisuća eura, odnosno prvi dio naknade za koju je potpredsjednik Fonda ruskim investitorima trebao pogodovati u izgradnji luksuznih apartmana na zemljištu nekadašnje ciglane u Ninu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Otkrivao službene tajne Policajac iz istraga otkrivao gdje dileri drže drogu pa ju s dvojicom suradnika krao i prodavao Uhićeno 10 ljudi zbog preprodaje droge Uhićenja u Puli i Zagrebu Pale dvije narkobande, uhićeno 10 ljudi, jedan je u šumi zakopao 12 kilograma kokaina

Matanović i Kuzmanić, također, u više navrata razgovaraju i o otvaranju računa te sastavljanju ugovora o depozitu. Prema ranijem Kuzmanovićevom svjedočenju Matanović je na taj račun trebao primiti još 150 tisuća eura kao garanciju da će po dovršetku posla dobiti 1,5 milijuna eura, odnosno pet posto od ukupne vrijednosti investicije u Ninu.

Matanović na snimci tvrdi kako s tog računa netko drugi treba podići novac jer on ne smije. Isto tako, u jednom od telefonskih razgovora tvrdi da 'naknadu' želi primiti 'u devizama i naturi', a snimljeno je i dogovaranje o iznosu konačne provizije od svih dogovorenih, ali i budućih poslova.

Obrana, međutim, tvrdi da su sve danas pregledane snimke nezakoniti dokazi jer je iz njih vidljivo da USKOK-ov pouzdanik prvooptuženog Matanovića potiče na primanje mita, kao i da u sve uvuče svoje kolege iz Fonda. Branitelji stoga traže da se ti dokazi izdvoje iz spisa jer smatraju da se radi o poticanju na izvršenje kaznenog djela.

Matanovićev odvjetnik Branko Šerić kazao je da je obrana nezadovoljna i što im je onemogućen uvid u sve snimke jer su time, kaže, izuzetno ograničeni u obrani svojih klijenata.

'Tvrdim da se u materijalu koji nismo mogli pregledati dokazuje da je akcija 'Maestro' počela znatno prije nego što to tvrdi USKOK, odnosno još 2006. Iz toga proizlazi da su uhvaćene male ribe, da im je podmetnuto, a što je proizašlo i iz danas pregledanog materijala', ustvrdio je Šerić.

Predstavnica USKOK-a Ksenija Pajić odbacila je u izjavi novinarima sve primjedbe obrane, ističući da se nikako ne radi o nezakonitim dokazima.

'Žao mi je što danas zbog tehničkih razloga nismo vidjeli prvi sastanak Matanovića i Kuzmanića na kojem se jasno vidi tko traži milijun i pol eura, tko prvi govori o ugovoru o depozitu i spominje ostale članove kolegija. Danas smo imali prilike vidjeti tko prima 50.000 eura i tko kada vidi pouzdanika kaže 'imaš li onu boršicu, mala je ali moćna', a nakon toga komentira da mu je to za kavicu', kazala je tužiteljica.

Suđenje se prikazivanjem novih snimki nastavlja u ponedjeljak.

Bivše potpredsjednike HFP-a Josipa Matanovića i Roberta Pešu te još šestero suoptuženih tereti se za malverzacije s prenamjenom zemljišta Ciglane Nin, prodajom dionica hotela Živogošće i Podgora, pretvorbom Osječke pivovare i procjenom zemljišta Badela.

Osim za primanje i davanje mita USKOK ih tereti za pomaganje u primanju mita, izdavanje i neovlašteno pribavljanje poslovne tajne, udruživanje za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti, te pomaganje i poticanje na te zlouporabe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene