Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novi sisačko-moslavački župan Ivo Žinić (HDZ) izjavio je nakon objave konačnih, ali još neslužbenih rezultata prijevremenih lokalnih izbora, da su ga birači prepoznali kao osobu koja može zaustaviti desetogodišnju stagnaciju i propadanje županije.


"Birači su očito prepoznali mene kao osobu koja sa svojim gospodarskim i socijalnim programom, te timom mladih stručnjaka, može zaustaviti desetogodišnju stagnaciju i propadanje ove županije", bile su prve riječi novog župana Ive Žinića iz koalicije HDZ - HSS -BUZ nakon objave rezultata izbora.

Vezani članci Branko Bačić Bačić pojasnio što će biti sa Žinićem i njegovim statusom u HDZ-u Ivo Žinić Župan Žinić: ''Sve su neistine, spreman sam odstupiti i više se ne kandidirati ako...'', potpredsjednik Vlade priznao da situacija izgleda loše

Od ukupno 52.562 birača izašlih na izbore, Žiniću je glas dalo 29.648 birača ili 56,41 posto, a njegov protukandidat Davorko Vidović iz koalicije SDP - HNS - HSU - SDA dobio je 21.839 glasova ili 41,55 posto.

Vidović je iz sjedišta svog izbornog stožera čestitao pobjedniku, ali je ocijenio da kampanje nije bila poštena. Rekao je da je vođena "kao u 90-im godinama sa zastrašivanjem birača i uz provokatore". Unatoč porazu, dodao je, neće se povući iz politike jer Žinić nema većinu u Županijskoj skupštini, pa je moguće da već na proljeće budu novi prijevremeni izbori.

Izlaznost je u drugom krugu izbora bila slaba - glasovalo je 34,46 posto od upisanih birača.

Na području grada Siska Žinić je dobio oko tisuću glasova više od Vidovića.

Prijevremeni izbori za župana i njegove zamjenike održani su nakon što je bivša županica Marina Lovrić Merzel iz zatvora u Remetincu podnijela ostavku na tu funkciju. Naime, to je bio jedini način da izađe iz zatvora i da se na optužbe za koruptivna djela brani se sa slobode, jer je tako otpala mogućnost ponavljanja kaznenog djela. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook