Operacija, ilustracija
Operacija, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr

U Kliničkome bolničkom centru u Rijeci prvi je put izvedena operacija na aorti uvođenjem stenta u djece, a taj zahvat dosad se izvodio samo u KBC-u Zagreb, izvijestila je riječka bolnica.


Zahvaljujući novom načinu liječenja, djeca neće trebati na klasičnu kardiokiruršku operaciju u kojoj im se otvara prsni koš i srce, a oporavak će im biti daleko brži i lakši, stoji u priopćenju.

Vezani članci Dugina zastava, ilustracija Na Instagramu osvanula stara snimka paljenja LGBT zastave u Rijeci, gradonačelnik potez oštro osudio: "Opet ćemo ju izvjesiti" Slatke frizure Snimke djece kod frizera postale hit na društvenim mrežama, preslatki prizori uljepšat će vam dan

Očekivani završetak liječenja bit će oko 18. godine života, nakon završetka rasta i razvoja, kada će se zahvat ponoviti, proširiti postojeći stent i time postići trajno izlječenje. U Hrvatskoj je do sada na zagrebačkom Rebru izvedeno desetak takvih zahvata.

U riječkom KBC-u stentovi na mjestu suženja aorte postavljeni su 8. ožujka u dvoje djece u dobi od 11 i 12 godina. U kardiokirurškom timu bili su pedijatrijski interventni kardiolozi Neven Čače i Aleksandar Ovuka iz Dječje bolnice Kantride. Operacija je izvedena u sušačkoj angiosali uz pomoć tima suradnika - anesteziologinje Dunje Rački Simić, medicinskih sestara, instrumentara, inženjera radiologije, te uz potporu konzultanta Roberta Sabiniewicza s Klinike za dječju kardiologiju i urođene srčane greške Sveučilišne bolnice u Gdanjsku, u Poljskoj.

Nova metoda liječenja izvodi se u općoj anesteziji, a do mjesta koarktacije aorte dolazi se femoralnim pristupom kroz arteriju u području prepone. Nakon toga krvna se žila snimi kontrastnim sredstvom te se do mjesta suženja uvede balon-kateter na kojem je nerašireni stent (metalna mrežica). Napuhavanjem balona stent se širi, utiskuje se u stijenke krvne žile i tako održava arteriju prohodnom, objasnio je Neven Čače.

Koarktacija aorte je prirođena srčana greška suženja lumena aorte ispod izlazišta lijeve arterije subklavije, koja rezultira opstrukcijom protoka krvi i tlačnim opterećenjem lijeve klijetke srca.

Procjenjuje se da se na tisuću novorođene djece rodi između osmero i desetero djece s prirođenim srčanim greškama, a od toga je jedna srčana greška koarktacija aorte koja se dva puta češće javlja u dječaka, priopćio je riječki KBC.