Novčanik (Foto: Getty Images)
Novčanik (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images

Od sada možete biti i pomalo financijski voajeri te vidjeti koliko bolje ili gore stojite u odnosu na druge stanovnike Hrvatske, ali i ostatak Europske unije.


Uz pomoć podataka o zaradi i broju ukućana u kućanstvu, Eurostat je izradio kalkulator koji nam govori kako financijski stojimo u odnosu na ostale stanovnike u zemlji.

Vezani članci Dragan Kovačević Nadzorni odbor Janafa raskinuo ugovor s Kovačevićem, ostaje bez mjesta savjetnika i otpremnine Evo u čemu je Hrvatska najbolja među zemljama članicama EU-a (Foto: Getty Images) Evo u čemu je Hrvatska najbolja među zemljama članicama EU-a

Tako naprimjer, ako u obitelji s dvoje djece mlađe od 14 godina, svaki od supružnika zarađuje prosječnu plaću koja u Hrvatskoj iznosi oko 6000 kuna te su njih četvero jedini stanovnici kućanstva, onda financijski sa svojih 12.000 kuna mjesečnih prihoda stoje bolje od 90 posto građana u Hrvatskoj.

Ako pak tih 12.000 kuna pretvorimo u eure (oko 1600 erua) i s njima pokušamo živjeti u Njemačkoj, bit ćemo upravo suprotno - dio 10 posto najsiromašnijih obitelji.

Pokušamo li s tim istim novcem živjeti u Sloveniji bit ćemo u nešto boljoj poziciji nego u Njemačkoj, odnosno bit ćemo među 30 posto najsiromašnijih obitelji.

Zagrebački prosjek plaća nešto je viši pa ako izračunamo po istom modelu, četveročlana obitelj u Zagrebu živi s oko 2000 eura mjesečno što je rangira također među 10 posto najbolje stojećih obitelji u Hrvatskoj, ali među 20 posto najsiromašnijih obitelji u Njemačkoj, te u financijski prosjek slovenskih obitelji.

Kakvi su prihodi vašeg kućanstva u odnosu na ostale građane u zemlji ili nekoj drugoj zemlji članici Europske unije, možete provjeriti na ovoj poveznici.

Novčanik (Foto: Getty Images)
Koliko smo siromašniji ili bogatiji od ostalih stanovnika u zemlji (Screenshot: Eurostat)