Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naplaćivanje transakcije

Provjerili smo kolike su naknade ako želite svoj novac podići na bankomatu druge banke

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Iz bankarskih krugova često naglašavaju kako će podnijeti veliki fiksni trošak zbog uvođenja eura. Provjerili smo kolike su naknade za podizanje novca na bankomatima.

Naknadu za podizanje gotovine na bankomatima definira svaka banka za svoje klijente/korisnike kartica.

Nova hrvatska banka

Tako za korisnike kartica Nove hrvatske banke naknada za podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka debitnom karticom iznosi dva posto ili minimalno 20 kuna, a kreditnom karticom iznosi četiri posto ili minimalno 35 kuna neovisno o iznosu koji se podiže.

Nova hrvatska banka je svojim klijentima korisnicima jednog od paketa tekućeg računa omogućila podizanje gotovine debitnom karticom bez naknade na skoro 2000 lokacija diljem zemlje, a koje uključuju bankomate Banke i bankomate unutar MBnet mreže, kao i sva prodajna mjesta Tiska.

Hrvatska poštanska banka (HPB)

Hrvatska poštanska banka ne naplaćuje naknadu za podizanje gotovine karticama drugih hrvatskih banaka na svojim HPB bankomatima.

"Eventualne provizije naplaćuju banke izdavatelji kartica u Hrvatskoj prema svojim odlukama", rekli su nam iz HPB-a.

Zagrebačka banka

Uslugu isplate gotovine na bankomatima Zagrebačke banke mogu koristiti klijenti Zagrebačke banke i korisnici Mastercard, Visa i Diners kartica ostalih domaćih i stranih izdavatelja kartica.

Za podizanje novca debitnom karticom tekućeg računa naknada iznosi 2,5 posto + devet kuna.

Ukoliko novac dižete kreditnom karticom, naknada je četiri posto + 20 kuna, isto koliko je tarifa za podizanje novca na bankomatu izvan Hrvatske.

Zaba ne naplaćuje naknadu za korištenje bankomata svojim klijentima i korisnicima domaćih izdavatelja, dok inozemnim korisnicima naplaćuje naknadu za korištenje bankomata (tzv. access fee) u iznosu od 35 kn po transakciji.

Erste banka

U slučaju podizanja gotovine debitnim karticama Erste banke u Hrvatskoj, na bankomatima drugih banaka, unutar MBNet mreže naknada iznosi sedam kuna + dva posto od iznosa transakcije.

MBNET mrežu čine banke: Banka Kovanica, BKS Bank, Croatia banka, Imex banka, Istarska kreditna banka Umag, Karlovačka banka, KentBank, Agram banka Zagreb, Podravska banka, Partner banka, Samoborska banka, Sberbank, Slatinska banka, J&T banka d.d.

Za transakcije podizanja gotovine na bankomatima drugih banaka izvan MBNET mreže u Hrvatskoj i u inozemstvu naknada iznosi devet kuna + 2,5 posto od iznosa transakcije. Izuzetak su korisnici Gold paketa kojima su sve transakcije podizanja gotovog novca na bankomatima u inozemstvu bez naknade.

Primjerice, vlasnik debitne kartice Erste banke će za podizanje 100 kuna na bankomatu druge banke u Hrvatskoj unutar MBNET-a platit će devet kuna, a izvan MBNET mreže 11,5 kuna. Ako podiže 1000 kuna, platit će 27 kuna naknade na bankomatu druge banke u Hrvatskoj unutar MBNET-a, a izvan MBNET mreže 34 kuna.

Ilustracija Ilustracija (Foto: Getty Images)

Addiko banka

Naknada za podizanje gotovine debitnom i prepaid karticom na bankomatima drugih banaka u Hrvatskoj iznosi 2,50 posto od iznosa isplate + 15 kuna.

Kreditnom karticom naknada iznosi tri posto od iznosa isplate + 20 kuna.

"U našim paketima usluga Platinum i Gold, uz ostale pogodnosti, uključeno je i podizanje gotovine s bankomata drugih banaka bez naknade - u Platinum paketu neograničeno podizanje, a u Gold paketu dva puta mjesečno", rekli su nam iz Addiko banke.

Privredna banka Zagreb (PBZ)

Privredna banka Zagreb naplaćuje naknadu za dizanje vlastitog novca na šalteru, što iznosi tri kune po transakciji za iznose manje od 5000 kuna.

Za iznose iznad 75.000 kuna plaća se 0,2 posto naknade, što je 150 kuna. Ta će naknada rasti ovisno o iznosu; najviše do 750 kuna.

U PBZ-u je poskupio i dio naknada za kartično poslovanje, kao i za platne transakcije. Za podizanje gotovog novca debitnom karticom na bankomatima drugih banaka u Hrvatskoj, naknada od ove godine iznosi 2,5 posto od iznosa + 8,50 kuna, dok je prije bila dva posto od iznosa + devet kuna.

Kod podizanja iznosa od 100 kuna prije i sada plaća se 11 kuna, ali ako se uzme da klijent PBZ-a na bankomatu druge banke podigne iznos od 1000 kuna po novoj tarifi plaća 33,5 kuna, dok je prije plaćao 29 kuna.

PBZ ističe pogodost za mlađe klijente, između 18 do 25 godina, koji ovu naknadu neće plaćati. Online bankarstvom se mogu koristiti bez članarine.

Raiffeisen banka

Podizanje gotovog novca debitnom karticom tekućeg
računa u Raiffeisen banci na bankomatima drugih banaka u zemlji iznosi 1,5 posto, odnosno 25 kuna.

Podizanje gotovog novca kreditnom karticom na drugim
bankomatima u zemlji iznosi 3,50 posto + 30 kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 76 za i 41 protiv Sada je i službeno: Tomislav Ćorić je postao viceguverner HNB-a

Pročitajte i ovo Kako promijeniti banku Imaš pravo, ostvari ga Može li se promijeniti banka, kako i koliko sve to košta? Može, čak je i besplatno, no ima jedan "ali"...

OTP banka

Cijena za podizanje gotovine debitnim karticama na bankomatima drugih banaka, s ranijih dva posto, povećala se na 2,5 posto, odnosno 25 kuna. 

Naknada za podizanje gotovine kreditnim karticama na bankomatima drugih banaka u Republici Hrvatskoj i inozemstvu iznosi četiri posto + 25 kuna

OTP banka svojim klijentima nudi i uslugu podizanja gotovine debitnim karticama na kioscima Tiska uz naknadu od pet kuna bez obzira na iznos transakcije.




 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene