Grafiti u Zagrebu - 5
Grafiti u Zagrebu - 5 Foto: DNEVNIK.hr

Fasade zašarane bezidejnim grafitima u centru Zagreba - trebale bi postati povijest. Grad Zagreb kreće s njihovim uklanjanjem. Do Adventa imaju u planu počistiti cijelu jednu ulicu, a Dnevnik Nove TV je provjerio tko će to financirati.


Vandalskih tragova po fasadama zgrada u Vodnikovoj ulici do ovogodišnjeg adventa ne bi trebalo biti.

"Nije predugačka, ali je u potpunosti zašarana. Radit ćemo na uklanjanju grafita koji devastirjau fasade, a i nama javni prostor", kazao je predsjednik gradskog Povjerenstva za zaštitu objekata Tihomir Milovac.

Donesena je odluka kojom će Grad Zagreb u stopostotnom iznosu financirati uklanjanje grafita u središtu grada.

"Nakon Vodnikove ulice planiraju se maknuti grafiti koji narušavaju izgled Zagreba i na Donjem gradu. Micat će se s 1300 objekata što zajednički čini površinu veću od 50.000 četvornih metara. No onaj koji se sigurno neće maknuti je Guliverov mural", pojasnila je reporterka Dnevnika Nove TV Lara Švigir.

Svi umjetnički murali ostaju zaštićeni. "Umjetnost je umjetnost, a iživljavanje i ne znam što ne spada pod tu kategoriju", smatra Branka.

Šesto do sedam tisuća kuna izdvajat će se po jednom objektu. U tu cijenu ulazi i antigrafitni premaz koji olakšava daljnja skidanja grafita. Svi suvlasnici koji će ući u taj program moraju se obvezati da će čišćenje svakog novog grafita financirati sami iz pričuve.

Grafiti (Foto: brightside.me) Svijet bi bio puno šarenije mjesto da ne postoje zakoni protiv grafita

Ivan Paladina Grad Dubrovnik naplatio kaznu Paladini: Komunalni redari odrapili mu kaznu zbog grafita

Iako ima pokoji nepotrebni natpis ili pošarani crtež, najveće bogatstvo grafita u Zagrebu krije Branimirova ulica. A da bude i oku ugodno, oni koji se muralima i grafitima bave u to ulažu golem trud.

Tomislav Buntak, dekan ALU- a pojašnjava da je potrebno dva tjedna da naprave skice i još dva tjedna da se realizira. Zato je važno educirati mlade kako da se kreativno izraze na lijep i umjetnički način.

Više o grafitima u Zagrebu pogledajte u priloženom videu.  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju