Večerašnje Provjereno gledatelje vodi u Demokratsku Republiku Kongo - samo središte zaraze koja je dosad odnijela više od 600 života. U Kongu je u tijeku druga najveća epidemija smrtonosnoga, gotovo neizlječivog virusa ebole u povijesti, a u njezin epicentar otišao je reporter Zoran Marinović.

Galerija


Zloćudni virus, od kojeg otkazuju unutarnji organi i šansa za izliječenje je mala, nastoje obuzdati lokalne vlasti i međunarodna zajednica. No DR Kongo je u kaosu. Većina građana od silnih prirodnih resursa nema ništa. Rastrgana višegodišnjim sukobima, ta zemlja sad nosi i teret suzbijanja potencijalne katastrofe. U nekoliko pokrajina luta milijun izbjeglica, a izvan kontrole trenutačno je više desetaka paravojnih postrojbi koje ubijaju i pljačkaju, uz koje se bolest naizgled čini manjim problemom. Znanstvenici još uvijek ne znaju pouzdano tko je izvor zaraze: jesu li to majmuni ili tzv. voćni šišmiši, ali ono što se zna jest da je smrt koja nastupa vrlo brzo - izrazito bolna. Krene s temperaturom, a završi krvarenjem iz svih otvora.

Vezani članci Dokumentarac o širenju koronavirusa iz Wuhana - 1 Iz epicentra zaraze: Jesu li kineske vlasti prikrivanjem dopustile širenje epidemije? Kaos u Venezueli (Foto: Provjereno Nova TV) - 3 U Venezueli stanje nikad gore, narod umire od gladi: "Nema se što više čekati, samo smrt, budućnosti nema!"

„Zastrašujuća je bolest jer je nevidljiva. Ne znaš gdje će te pogoditi. Devastirajuća je. Ima drugih bolesti koje možeš pokupiti, a šanse za oporavak su visoke, dok kod ebole, ako ostaneš doma, u zajednici, šansa da umreš je 65 posto“, rekao je za Provjereno dr. Ian Norton iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Na kontrolnim točkama po gradu obvezna je dezinfekcija ruku i mjerenje temperature za sve. Mjere opreza spriječile su da bolest bude izvan svake kontrole. Međutim, sumnje i poplave teorija zavjere množe se zbog konteksta u kojem se epidemija događa. Tamošnje lokalno stanovništvo nema povjerenja. Dobar dio stanovništva uvjeren je u to da je epidemija izazvana namjerno jer je izbila u tri oporbene pokrajine, nekoliko mjeseci prije predsjedničkih izbora. Liječnici pak strahuju što će biti ako se opasni virus oslobodi iz tropske šume jer bi u tom slučaju posljedice mogle biti riječima neopisive.

Čitavu reportažu Zorana Marinovića iz središta epidemije smrtonosne bolesti pogledajte večeras u 22:30.