Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reportaža Zorana Marinovića

Krene s temperaturom, a završi s krvarenjem iz svih otvora: Provjereno u epicentru epidemije opake bolesti

Provjereno u epicentru zaraze opake bolesti (Foto: Provjereno) - 8
Provjereno u epicentru zaraze opake bolesti (Foto: Provjereno) - 8 Provjereno
Aktualno Galerija Provjereno u epicentru zaraze opake bolesti (Foto: Provjereno) - 2 Provjereno u epicentru zaraze opake bolesti (Foto: Provjereno) - 2 Foto: Provjereno Provjereno u epicentru zaraze opake bolesti (Foto: Provjereno) - 3 Provjereno u epicentru zaraze opake bolesti (Foto: Provjereno) - 3 Foto: Provjereno Provjereno u epicentru zaraze opake bolesti (Foto: Provjereno) - 1 Provjereno u epicentru zaraze opake bolesti (Foto: Provjereno) - 1 Foto: Provjereno Provjereno u epicentru zaraze opake bolesti (Foto: Provjereno) - 4 Provjereno u epicentru zaraze opake bolesti (Foto: Provjereno) - 4 Foto: Provjereno +4 Provjereno u epicentru zaraze opake bolesti (Foto: Provjereno) - 5 Galerija 1/9 >>
Večerašnje Provjereno gledatelje vodi u Demokratsku Republiku Kongo - samo središte zaraze koja je dosad odnijela više od 600 života. U Kongu je u tijeku druga najveća epidemija smrtonosnoga, gotovo neizlječivog virusa ebole u povijesti, a u njezin epicentar otišao je reporter Zoran Marinović.

Zloćudni virus, od kojeg otkazuju unutarnji organi i šansa za izliječenje je mala, nastoje obuzdati lokalne vlasti i međunarodna zajednica. No DR Kongo je u kaosu. Većina građana od silnih prirodnih resursa nema ništa. Rastrgana višegodišnjim sukobima, ta zemlja sad nosi i teret suzbijanja potencijalne katastrofe. U nekoliko pokrajina luta milijun izbjeglica, a izvan kontrole trenutačno je više desetaka paravojnih postrojbi koje ubijaju i pljačkaju, uz koje se bolest naizgled čini manjim problemom. Znanstvenici još uvijek ne znaju pouzdano tko je izvor zaraze: jesu li to majmuni ili tzv. voćni šišmiši, ali ono što se zna jest da je smrt koja nastupa vrlo brzo - izrazito bolna. Krene s temperaturom, a završi krvarenjem iz svih otvora.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Zoran Milanović i Andrej Plenković Snimke koje niste vidjeli Specijal Provjerenog: Ovo je povijest odnosa Plenkovića i Milanovića

„Zastrašujuća je bolest jer je nevidljiva. Ne znaš gdje će te pogoditi. Devastirajuća je. Ima drugih bolesti koje možeš pokupiti, a šanse za oporavak su visoke, dok kod ebole, ako ostaneš doma, u zajednici, šansa da umreš je 65 posto“, rekao je za Provjereno dr. Ian Norton iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Na kontrolnim točkama po gradu obvezna je dezinfekcija ruku i mjerenje temperature za sve. Mjere opreza spriječile su da bolest bude izvan svake kontrole. Međutim, sumnje i poplave teorija zavjere množe se zbog konteksta u kojem se epidemija događa. Tamošnje lokalno stanovništvo nema povjerenja. Dobar dio stanovništva uvjeren je u to da je epidemija izazvana namjerno jer je izbila u tri oporbene pokrajine, nekoliko mjeseci prije predsjedničkih izbora. Liječnici pak strahuju što će biti ako se opasni virus oslobodi iz tropske šume jer bi u tom slučaju posljedice mogle biti riječima neopisive.

Čitavu reportažu Zorana Marinovića iz središta epidemije smrtonosne bolesti pogledajte večeras u 22:30.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene