Zbog kamenoloma u blizini kuća žive u buci, od detonacija im pucaju zidovi i guše se u prašini – stanovnici okolice Trogira, točnije mjesta Plano i Seget, okruženi su s čak deset kamenoloma uz koje je, kako kažu, nemoguće živjeti.

Galerija Stanovnicima okolice Trogira kamenolomi onemogućavaju normalan život - 11 Stanovnicima okolice Trogira kamenolomi onemogućavaju normalan život - 10 Stanovnicima okolice Trogira kamenolomi onemogućavaju normalan život - 9 +7 Stanovnicima okolice Trogira kamenolomi onemogućavaju normalan život - 8

Zbog ovog milijunskog biznisa im, žale se, pati zdravlje, poljoprivreda i turizam. Sve je to zato što se, kažu, pojedini vlasnici kamenoloma ne drže pravila o zaštiti okoliša, a sada se planira pokrenuti još jedan – odavno već ucrtan u prostornom planu.

"Svako jutro te budi zvuk čekića koji tuče u taj kamen, svako popodne vam je prašina u ustima", kaže jedan od stanovnika mjesta Plano za Provjereno.

"Slike su padale sa zidova, pa vi to vjerovali ili ne. Slike od detonacije", dodaje drugi.

Nezavisni vijećnici općine Seget Donji upozoravaju na ovaj problem već dulje vrijeme, no tvrde kako lokalni političari koji mogu riješiti problem, to ne žele.

Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK, i Lina Dollar Turistički djelatnici optimistični: "Godina pred nama je godina u kojoj će se turizam u potpunosti vratiti"

"Kamenolomi su previše blizu kuća i mi smo kao mještani već puno puta pisali izvješće i slali smo prigovore na razna mjesta. Međutim, svaki put na teren izađe inspekcija i izvijesti da je sve u redu. Međutim, nije u redu", kaže jedan od sugovornika.

Restoran Potraga za sezoncima u turizmu počela ranije nego inače: "Ljudi čine razliku i nude gostima doživljaj i uslugu"

Pritužbe građana stizale su na razne adrese udruga za zaštitu okoliša i Grada Trogira, a sve su proslijeđene državnoj inspekciji na čijem se vrhu nalazi čovjek koji je i sam imao rudarsku aferu.

Cijelu priču pogledajte u prilogu Ane Malbaše u večerašnjem Provjerenom u 22:45 na Novoj TV.

Emisiju gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju