Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neki od njih maštaju o otkazu

Provjereno s radnicima kojima godinu dana nije isplaćena plaća: "Inspektorica se okrenula i rekla mi: 'Zovite Novu TV'"

Zumra Kovačević (Foto: Dnevnik.hr)
Zumra Kovačević (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Godinu dana nije primila plaću, a u Poreznoj upravi tvrde da je primila 30.000 kuna (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Godinu dana nije primila plaću, a u Poreznoj upravi tvrde da je primila 30.000 kuna (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Kristian Došen, novinar Provjerenog, i anonimni radnik (Foto: Dnevnik.hr) Godinu dana nije primila plaću, a u Poreznoj upravi tvrde da je primila 30.000 kuna (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zumra Kovačević (Foto: Dnevnik.hr) Godinu dana nije primila plaću, a u Poreznoj upravi tvrde da je primila 30.000 kuna (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Zumra Kovačević (Foto: Dnevnik.hr) Zumra Kovačević (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +2 Zumra Kovačević (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/7 >>
Najveća je želja Zumre Kovačević da dobije otkaz jer će tako barem doći do neke kune. Naime, već godinu dana plaću nije dobila, a da bi se prijavila na burzu ili za socijalnu pomoć, trebaju joj dokumenti do kojih u svojoj tvrtki već tjednima ne može doći.

Ekipa Provjerenog Zumru je pratila do Porezne uprave, gdje je ostala u šoku kada je vidjela evidenciju prošlogodišnjih prihoda. Tamo stoji da je dobila više od 30.000 kuna, ali ona taj novac nije vidjela. Nastavak je to priče o kontroverznom poduzetniku Marinku Mikuliću, takozvanom Kralju papira, koji je imao i ima toliko tvrtki da im se pred kamerama nije mogao ni sjetiti broj. Iako i dalje čini kaznena djela, protiv njega još nije podignuta niti jedna optužnica.

Zbog neisplate plaća ne može si priuštiti ni hranu

Pročitajte i ovo Provjereno: iznajmljivanje ilegalnih objekata - 3 Donosi Provjereno Načelnik iznajmljuje ilegalne objekte na koje je potrošio desetke tisuća eura i mrtav hladan tvrdi: "Pa pola je Hrvatske ilegalno izgrađeno" Provjereno o nepravilnostima u općini Vođinci - 4 Večeras u Provjerenom Načelnik potrošio desetke tisuća eura na ilegalne objekte, a njegov je odgovor nevjerojatan: "Pa što da ja radim?"

Zumra Kovačević godinu dana nije dobila plaću, a ne može se prijaviti na burzu ili socijalnu pomoć. Pan tvornica papira u kojoj je radila korak je do stečaja. U Poreznoj upravi otkrila je da je netko na njezino ime na ruke isplaćivao plaću. No ona taj novac nije vidjela.

"Ja sam na dnu dna. Više nemam kuda ni kome se obratiti. Ispada da me taj čovjek živu u zemlju kopa", rekla je Zumra.

Zumra Kovačević (Foto: Dnevnik.hr) Zumra Kovačević (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Jaja i koja kriška kruha njezin je ručak, a ni toga ne bi bilo da nije dobrih susjeda. Kaže da ju je sram, ali glad ne pita.

"Nekad me tuga tako uhvati da ne želim van izaći, da me netko ne bi vidio jadnu i bijednu. Ja sam u tolikoj bijedi i jadu da mi se ništa ne radi", ispričala je.

Ako želi popiti vode, održavati higijenu, mora izaći iz kuće. Majstor koji bi joj popravio kupaonicu košta, a bunar ne. A opomene, blokade i ovrhe više i ne broji.

Inspektorica se okrenula i rekla: "Zovite Novu TV"

Zumra službeno još radi, ali ni malu plaću koju je imala više ne prima. Tvornica Pan papirne industrije u kojoj je radila četvrt stoljeća korak je do stečaja.

"Događalo se da se jedna plaća dijeli na tri djela. Znao nam je davati po dvije plaće kada je bio dužan. Davao nam je plaće i u bonovima, a obavezno smo dobivali 500 kuna bona koji smo trošili u njegovim trgovinama", objasnila je Zumra.

U tvornicu je, rekla je Zumra, dolazila i inspektorica rada.

"Okrenula se prema meni i rekla: 'Zovite Novu TV.' Upitala sam ju je li toliko loše i samo je slegla ramenima. Tad mi je bilo najteže jer je njihova dužnost da nadziru i terete vlasnika, a oni su se oslonili na Novu TV", rekla je.

Sada samo želi dati otkaz da bi se mogla prijaviti na Zavod za zapošljavanje ili primiti socijalnu pomoć. Ali njezina situacija tek se počinje komplicirati jer joj u tvornici tjednima ne daju papire.

Zumra Kovačević (Foto: Dnevnik.hr) Zumra Kovačević (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Kako bi vidjela zašto je tako, ekipa Provjerenog tamo je otišla sa Zumrom. Čim je čula da su novinari ispred, rekla je Zumra, tajnica se uspaničila i poslala e-mail vlasnikovoj kćeri, članici uprave.

Zumra se nadala će to bar biti neki početak. Još je trebala i potvrdu da nije imala dohodak, ali se na šalteru Porezne uprave suočila s novim šokom. Evidentirana joj je plaća prošle godine u iznosu od 31 tisuću kuna.

Ekipa Provjerenog pokušala je saznati na koji je račun taj novac isplaćen, no djelatnik na šalteru te podatke nije imao te je novinare poslao u ured na katu. Ni tamo nisu saznali na čiji je račun otišao novac. Međutim, dobili su informaciju da je plaća isplaćena u gotovini, što se, kako je rekla zaposlenica u Upravi, ne smije raditi.

Zumra nije jedina koja proživljava noćnu moru zbog Pan papira

Sličnu priču ima i drugi radnik Pan papira, koji pred kamere zbog straha nije htio stati. Ipak, pokazao je plave kuverte u kojima je godinama dobivao plaću.

"Svi su tako primali plaću. Neko smo vrijeme primali i u bonovima na Panovu karticu. U zadnjih godinu dana ništa nismo dobili. Isplaćena je plaća za treći mjesec 2017. i odonda nismo dobili ni lipe", rekao je.

Zumra Kovačević (Foto: Dnevnik.hr) Kristian Došen, novinar Provjerenog, i anonimni radnik (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Isto kao i kolegica, u nevjerici je gledao papir na kojem piše da je primio toliku plaću.

Ovo nije prvi put da se u medijima spominje Marinko Mikulić

Novinari Nove TV prije tri godine već su radili priču o Pan tvornici papira Zagreb i kontroverznom poduzetniku Marinku Mikuliću. Neredovite isplate plaća i neplaćeni doprinosi problemi su za koje državne institucije već dugo znaju.

Zumra Kovačević (Foto: Dnevnik.hr) Marinko Mikulić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Nepravedno tretiranje radnika Mikulića nije spriječilo da širi svoje carstvo do te mjere da se nije mogao sjetiti koliko je tvrtaka osnovao.

Međutim, u te se tri godine njegovo carstvo urušilo: Pan trgovina u stečaj je otišla 2014., a Kruhopek i Geoslatina 2016. godine. Pan trgopromet propao je prošle godine sa 13 milijuna poreznog duga. Sličnu sudbinu doživjele su ostale tvrtke kojima je na čelu bio Mikulić.

Radnici su bez plaća, a institucije ne rade svoj posao

Novinari su u Pan papir slali upite i zvali, ali odgovore na pitanja nisu dobili. Međutim, odgovore je ponudio Inspektorat rada koji je rekao da je u posljednje četiri godine došlo do 31 inspekcijskog nadzora. Podnijeli su 10 optužnih prijedloga i kaznenu prijavu DORH-u.

"Zbog osnovane sumnje da radnicima nisu isplatili minimalnu plaću u skladu s odredbama o Zakona o minimalnoj plaći niti im dostavili obračune neisplaćene plaće odnosno naknade plaće propisanog sadržaja u skladu s odredbama Zakona o radu", stoji u odgovoru.

"Ja se obraćam direktno gospodinu Mikuliću i gospođi Danici Krenek da pogledaju sirotinju jer mi smo za njih dali kičmu, zdravlje i živce. Ako imaju imalo duše, neka se obrate", rekla je Zumra.

Zumra Kovačević (Foto: Dnevnik.hr) Zumra Kovačević (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Uništene tvrtke, radnici na ulici i golema porezna dugovanja ostavština je koju institucije već godinama mirno promatraju, a država istovremeno ide u minus. Na primjer, Agencija za osiguranje radničkih tražbina isplatila je gotovo milijun kuna radnicima jedne od njegovih propalih tvrtki. Zumra nije bila te sreće jer tvrtka Fini nije dostavila potrebne papire.

Netom prije emitiranja Provjerenog, Zumra je konačno dobila željeni otkaz. Iako su DORH-u upućene najmanje dvije kaznene prijave, do sada nije bilo sudskog epiloga.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno.

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene