Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Može li se to dogoditi u Hrvatskoj

Kako su u rodilištu zamijenjene djevojčice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
9. prosinca 2006. godine bio je sudbonosni dan za dvije obitelji iz češkog Trebiča. U 3 sata i 55 minuta ujutro na svijet je došla Veronika Čermakova. Njezina majka tada je svoju kćer zamalo vidjela i posljednji put u životu.

U 3 sata i 55 minuta ujutro na svijet je plačući došla Veronika Čermakova, teška 2 kg i 750 grama. 'Odmah nakon poroda stavili su mi djevojčicu na prsa, ostavili je možda dvije minute i zatim su je odnijeli na grijani ležaj. Suprug je odmah išao za njom', rekla je Jaroslava Čermakova. 'Ne znam koliko sam bio ondje, sekundu. Uslikao sam nekoliko fotografija, pogledao malu. Medicinska sestra ju je prala', dodao je Jan Čermak.

Pročitajte i ovo Sudar vlaka i kamiona u Češkoj Očevid u tijeku VIDEO Sudar vlaka i kamiona u Češkoj: Jedna osoba poginula, više ozlijeđenih Slučajan susret otkrio zamjenu 9-mjesečnih dječaka u rodilištu (Foto: Profimedia) Kobna pogreška Slučajan susret otkrio zamjenu 9-mjesečnih dječaka u rodilištu: Majke strepe čekajući nalaz DNK-a

Ovdje se mogla dogoditi prva pogreška. Naime, dijete treba odmah označiti fiksnom oznakom na bedru te okruglu oznaku s brojem privezati na ruku, isto kao i majci. U 4 sata i 10 minuta na svijet je došla i Nikolka Brožova, teška 3kg i 300g - 650 g više od Veronike. Njezina majka primila ju je prvi put u naručje. Sestre su trebale okupati obje djevojčice i staviti ih spavati, a upravo to je trenutak kada je moglo doći do zamjene brojeva.

U 8 ujutro, otprilike četiri sata nakon poroda majkama donose njihovu djecu. Uvjetno rečeno njihovu, jer već tada su, čini se, djevojčice zamijenjene, no zamjena se mogla dogoditi i to jutro jer ni majke nisu bile označene. Bilo kako bilo, osoblje je imalo priliku otkriti zamjenu. Naime, sutradan navečer nisu se poklapale težine i duljine djece.

'Kad je otkriveno da težina nije ista kao nakon poroda, sestra je došla pogledati što se dogodilo, i rekli su mi, kako tu večer nisu radila računala, da je sestra krivo zapisala i da je zamijenila znamenk', rekla je Jaroslava koja je posumnjala da je dijete njezino, ali sestra ju je uvjerila kako je to nemoguće.

'Savjetovala sam se s kolegicom i došle smo do zaključka da smo bez sumnje krivo zapisale težinu na papir i zato smo se dogovorile, zapravo, dogovorila sam se sa sestrom da ću ponovno napisati dokumente da ne šaram jer se ne smije šarati ni lijepiti po dokumentima. Nisam bila svjesna da je to zapravo krivotvoreni dokument', rekla je medicinska sestra.

Bolnica je poslije interne istrage protiv liječnika koji su počinili pogrešku poduzela radno-pravne mjere. Prozivanje krivaca roditeljima neće umanjiti proživljene traume. Izjeda ih činjenica da im je tuđe dijete milije od svog biloškog. Curice danas žive u svojim pravim obiteljima, a roditelji su podnijeli zahtjev za odštetu. 

Takve sudbine u Hrvatskoj se ne pamte. U našem najvećem rodilištu na godinu prvi put zaplače 4.200 beba. 'Ovo je mjesto gdje se svako novorođenče izvaže, izmjeri mu se visina, ti podaci se upišu u novorođenački list i ono što je najvažnije da ne bi došlo do zamjene to dijete dobije broj koji odgovara majci, dobiju istu plastičnu narukvicu koje se na ovaj način zajedno pakirane, čim se dijete izmjeri dobiva narukvicu na svoju ruku i odmah nakon toga primalja drugu narukvicu drži u ruci, odlazi do majke zajedno s djetetom i pokazuje joj njezino dijete ponovo, broj njezinog djeteta i pokazuje joj da je narukvica s tim istim brojem i na njezinoj ruci, dakle tada stavlja narukvicu i na njezinu ruku', rekao je Gordan Zlopaša iz Petrove bolnice za Provjereno.

Više o ovoj temi pogledajte u priloženom videu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene