U redakciju Provjerenog stigla je anonimna prijava muškarca iz okolice Zadra koji je svoju rođakinju smjestio u udomiteljsku obitelj. Bez papira, s plaćanjem na ruke. Nije imao izbora. No ponukan tragedijom u Zagorju, prijavio je dom u kojem je umjesto prijavljenih pet, tvrdi muškarac, smješteno čak 15 štićenika.

Galerija Udomiteljska obitelj pored Zadra radila ilegalno - 1 Udomiteljska obitelj pored Zadra radila ilegalno - 9 Udomiteljska obitelj pored Zadra radila ilegalno - 8 +6 Udomiteljska obitelj pored Zadra radila ilegalno - 7

Nakon potresnog događaja iz prethodnog tjedna u kojem je šestero osoba starije dobi izgubilo život na najstrašniji mogući način, u redakciju Provjerenog stigla je anonimna prijava muškarca iz okolice Zadra, zabrinutog za sigurnost vlastite rođakinje.

Vezani članci Provjereno: Mame odgojiteljice - 6 Čeka se odluka o mjeri roditelj odgojitelj: "Za demografski procvat u Hrvatskoj puno je važnije stanovanje, mogućnost jaslica..." Brodosplit Utrošene milijarde, radnici bez plaća, a kooperanti negoduju: "Bruxelles smatra da je ovaj program restrukturiranja završen"

Bez ugovora, bez ikakvih papira, bez znanja institucija, s plaćanjem na ruke - smjestio je svoju rođakinju u udomiteljsku obitelj. On, kaže, nije imao izbora, a udomiteljica je svoje uvjete postavila tako kako jest. Umjesto pet, koliko smije imati štićenika, svjedok tvrdi da ih ima najmanje petnaest.

Nakon saznanja o mogućim nezakonitostima u radu udomiteljske obitelji ekipa Provjerenog odlazi u dotični dom, tek koji kilometar udaljen od Posedarja u Zadarskoj županiji. U kratkom razgovoru kći vlasnice potvrđuje da su udomitelji i da imaju dozvolu za skrb o pet štićenica te da prostor za koji imaju dozvolu jest u prizemlju, dok na katu, kaže, žive oni, to jest vlasnici. Upravo taj dio izjave nikako se ne slaže s onom koju je dao svjedok.

"Žive skupa i one koje znaju i ne znaju, razumne i nerazumne. Noću ostaju same, bez nadzora, nitko ne ostaje s njima. Ponukan onim što se dogodilo u domu, oni što su se popalili, pa tko kaže da tako neće biti i tu!?" priča svjedok.

Reporter Mato Barišić pokušao je kontaktirati s vlasnicom udomiteljske obitelji, koja je odbila stati pred kamere tvrdeći kako je u Šibeniku te ne zna kada će se vratiti. Na upit mogu li doći u dom, vlasnica odgovara da nema potrebe jer sve, ističe, radi po zakonu. U međuvremenu Provjereno prijavljuje Centru za socijalnu skrb u Zadru dojavu koju su zaprimili te ponovno odlazi u dom, gdje susreće skupinu žena koje im potvrđuju da korisnici nisu samo u prizemlju već i na katu.

Tijekom jučerašnjeg dana javila se ravnateljica CZSS-a Zadar. Njezini djelatnici bili su u nadzoru u Donjoj Slivnici i potvrdili prijavu – udomiteljica koju je Provjereno suočilo s nepravilnostima u radu radila je mimo zakona.

Prema najnovijim informacijama s terena, od dolaska ekipe Provjerenog udomiteljica panično zove obitelji korisnika i poručuje da čim prije dođu po njih.

Kako je Mato Barišić razotkrio novi slučaj nepravilnosti u skrbi za starije osobe te što su izjavile pučka pravobraniteljica i predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, doznajte u večerašnjem Provjerenom na Novoj TV!

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju