Vodeća su tvrtka za proizvodnju parketa, no Hrvatske šume na ovogodišnjem natječaju za dodjelu sirovine stavljaju ih izvan liste kupaca. Obrazloženje – nemaju potrebnu tehnologiju. Što je zapravo u pozadini priče čiji je glavni akter monopolist na drvnu sirovinu – Hrvatske šume? Priču donosi večerašnje Provjereno.

Galerija


Obiteljska tvrtka Požgaj stvarana je 40 godina. Jedan je od 30 najvećih kupaca sirovine od Hrvatskih šuma i vodeći brend u proizvodnji gotovog proizvoda – parketa. 550 radnika radilo je u njihovim pogonima diljem zemlje, a sada im sudbine ovise o nastavku poslovanja tvrtke.

Vezani članci Pilana - 3 Veliki prerađivač prisiljen otpustiti stotine ljudi iz pogona diljem Hrvatske. Radnici u suzama: "Teško mi je. Željela bih da ovo uspije, da ostanemo raditi" Provjereno: Prijetnje i ucjene radnicima Hrvatskih šuma - 6 Odustanite od tužbi ili nema sirovine za rad! Zbog okršaja s Hrvatskim šumama mnogi su već dobili otkaze, stotine strepe: "Noću se budim i mislim da možda nije istina. Ali nažalost je"

Naime, broj zaposlenih i pogon ovise o sirovini na koju monopol imaju – Hrvatske šume, tvrtka koja ih je ove godine na javnom pozivu za godišnju dodjelu sirovine stavila izvan liste ugovornih kupaca, uz obrazloženje da nemaju potrebnu tehnologiju.

"To vam pojednostavljeno znači sljedeće: mi smo vodeći brend u državi za proizvodnju parketa, a Hrvatske šume rekle su: 'Ne, vi nemate na čemu proizvoditi parkete'", rekao je za Provjereno vlasnik tvrtke Nikola Požgaj.

Tuže Hrvatske šume

No pozadina ove priče mnogo je kompleksnija i problemi počinju s novom upravom Hrvatskih šuma i nepropisnoj dodjeli sirovine, zbog čega tuže Hrvatske šume, kaže.

"Iznos tužbenih zahtjeva koji su dosad predani viši je od 70 milijuna kuna, što nije mali iznos", kaže Požgaj. No bez obzira na tužbe, posao ide dalje, a tada počinju novi problemi – već spomenuto stavljanje izvan liste za dodjelu sirovine. Uslijedilo je ulaganje prigovora, pa i sastanak u Hrvatskim šumama na kojem je, kaže Požgaj, stavljen pred ultimatum – ako želi godišnje ugovore za sirovine, mora povući podnesene tužbe.

"Član uprave ustane, pokupi mobilne uređaje, što je nama bilo neobično, ali ajde, ako se to od nas traži, napravit ćemo to. I tad zapravo počne ona prava istina koja se dogodila, a istina je ta da smo bili ucijenjeni i da smo jasno bili pod pritiskom da moramo povući odštetne zahtjeve ako želimo živjeti, odnosno imati godišnje ugovore", kaže Požgaj.

Požgaj prestaje s plaćanjem sirovine na koju je još imao pravo, sve prijavljuje nadležnim institucijama i potom donosi odluku priču iznijeti u javnost. Što na njegove optužbe kažu iz Hrvatskih šuma, saznajte u večerašnjem Provjerenom.

Emisiju gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr