Ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić uvjeravao je javnost da je s njegovom kućom u Virovitici sve u redu, pa je nakon tri dana pritiska medija i javnosti okrenuo ploču.

Galerija


Ministru ne ide s upisom, a čini se ni s - ispisom nekretnina. Za zemljište na moru rekao je da je ''ispisano kad je trebalo biti ispisano'', iako je u emisiji ''Provjereno'' prošloga tjedna otkriveno da je iz njegove imovinske kartice ispisano tek mjesecima poslije. Ekipa emisije ''Provjereno'' otišla je do Privlake kako bi otkrila tajne koje kriju parcele 300 metara od mora.

Vezani članci Stipan Vukasović, otac Kristiana Vukasovića (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Kristianova smrt mora biti temelj korjenitih promjena: "Vjerovao sam sustavu, a oni su me izigrali kao Juda Isusa" \'Provjereno\' nastavlja analizirati imovinu ministra Tolušića (Dnevnik.hr) - 5 Provjereno donosi vrlo zapetljanu priču ministra Tolušića: Tko mu je prodao, kada je kupio, koliko je platio i za koliko je dao?

Osim što je zemljište u kartici procijenio na četiri puta manju cijenu od one prodajne, još je cijeli niz stvari oko zemljišta poprilično nejasan, a ministar daje zbunjujuće odgovore. Cijelu aferu koja je izbila prvo zbog kvadrata kuće i poveće roštiljarnice, a onda i parcele na moru, Tomislav Tolušić svodi na nenamjernu pogrešku pri upisu u imovinsku karticu. U ministrovoj kartici livada se prvi put pojavljuje 2017., a iz kartice je izbrisana u listopadu 2018., dok ministar govori da je zemljište prodano u svibnju iste godine – pet mjeseci ranije. U imovinskoj kartici ne postoji ni iznos za koji je prodana kuća, a novinari emisije ''Provjereno'' istražili su u Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa treba li se takvo što upisati. Ministar je rekao kako je zemljište plaćeno 115 tisuća kuna jer je tada bilo bez pristupne ceste, vodovoda, kanalizacije i struje. Tri godine poslije prodano je za 450 tisuća kuna, iako je u imovinskoj kartici samo deset mjeseci prije prodaje i dalje pisalo da je zemljište vrijedno 115 tisuća kuna. Zapisano je to unatoč jasnoj uputi da se u imovinsku karticu upisuje približna tržišna vrijednost u trenutku podnošenja izvješća, a ne cijena po kojoj je kupljeno.

Parcelu je kupila osoba iz Duge Rese. Iako je, kaže ministar, zemlja prodana u svibnju 2018., kupac se na parcelu kao vlasnik uknjižio tek 10 mjeseci poslije. Tko je, pak, parcelu po povoljnoj cijeni prodao Tolušićevoj supruzi? Prema izvatku iz zemljišnih knjiga, riječ je o vlasniku jednog obrta iz Virovitice koji je također radio na županijskim gradilištima u Tolušićevo vrijeme. Ministar tvrdi da na zemlji nije započeta gradnja niti je izgrađeno bilo što dok je njegova supruga bila vlasnica zemlje.

Reporter ''Provjerenog'' Kristian Došen istražio je u nadležnom županijskom uredu što je s parcelom te provjerio tko su vlasnici susjednih parcela u Privlaci i otkrio da je većinom riječ o tvrtkama iz virovitičkog kraja, a analizu ministrovih objašnjenja vezanih uz zemljišta pogledajte večeras u ''Provjerenom'' u 22:30 na Novoj TV.