Obavijesti Video Pretražite Navigacija
provjereno istražuje

Tko kontrolira postavljanje baznih stanica u Zagrebu? ''Bila sam šokirana izjavom visokog dužnosnika''

Provjereno o baznim stanicama (Foto: Provjereno)
Provjereno o baznim stanicama (Foto: Provjereno) Provjereno
Aktualno Galerija Provjereno o baznim stanicama (Foto: Provjereno) Provjereno o baznim stanicama (Foto: Provjereno) Foto: Provjereno Provjereno o baznim stanicama (Foto: Provjereno) Provjereno o baznim stanicama (Foto: Provjereno) Foto: Provjereno Provjereno o baznim stanicama (Foto: Provjereno) Provjereno o baznim stanicama (Foto: Provjereno) Foto: Provjereno Provjereno o baznim stanicama (Foto: Provjereno) Provjereno o baznim stanicama (Foto: Provjereno) Foto: Provjereno +3 Provjereno o baznim stanicama (Foto: Provjereno) Galerija 1/8 >>
Večerašnje Provjereno donosi priču o jučerašnjem prosvjedu građana zbog ukidanja postojećih kriterija zaštite od elektromagnetskih zračenja baznih stanica, kojih je u Zagrebu čak 579.

Još uvijek važeći GUP Grada Zagreba točno određuje način postavljanja baznih stanica. Ipak, pomalo u sjeni „zagrebačkog Manhattana“, prijedlog GUP-a koji se jučer ipak nije našao na dnevnom redu Skupštine Grada Zagreba mogao bi najesen, tvrde oni koji upozoravaju na stanje na terenu, legalizirati postojeće stanje baznih stanica na zagrebačkim krovovima. Prema postojećem GUP-u, antenski prihvat mora biti 12 metara viši od svih zgrada u krugu od 100 metara i ne smije se postavljati u stambenoj i mješovitoj te zoni kuća, odnosno u zoni škole i vrtića.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih"

Već dugi niz godina brojni građani negoduju i upozoravaju na štetnost zračenja baznih stanica. Među najglasnijima po pitanju štetnosti gradnje baznih stanica su stanovnici zagrebačkih Vrbana. Složili su se da na njihovim zgradama nema mjesta za takve bazne stanice, a dobili su ih nekoliko, i to na krovu trgovačkog centra. „Rekli su nam, mjerenja su izvršena, da to zračenje može biti štetno“, kaže za 'Provjereno' stanovnik Vrbana Milivoj Jurčić.

Tko vodi računa o baznim stanicama?

„Ja sam bila šokirana izjavom visokog dužnosnika iz Ministarstva graditeljstva koji je rekao da je prije trebala građevinska dozvola, ali je bilo jako puno baznih stanica postavljenih bez građevinske dozvole pa smo ih onda stavili u Pravilnik o jednostavnim građevinama. Naprosto su promijenili legislativu da bi se mogle nelegalno postavljene bazne stanice, 'ajmo reći, legalizirati'“, rekla je za Provjereno Ankica Kosovec Krželj, potpredsjednica Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetnog zračenja. „Legalizirat ćemo postojeće stanje, otvorit ćemo pravnu mogućnost za još niže postavljanje i pravnu mogućnost za puno veće dozvoljeno zračenje u Gradu Zagrebu“, dodaje Kosovec Krželj.

Tko vodi računa o postavljanju baznih stanica i zašto se pri postavljanju ne vode aktualnim GUP-om? Reportaža Mate Barišića na rasporedu je večeras u emisiji Provjereno u 22:40 na Novoj TV.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene