Večerašnje Provjereno donosi priču o jučerašnjem prosvjedu građana zbog ukidanja postojećih kriterija zaštite od elektromagnetskih zračenja baznih stanica, kojih je u Zagrebu čak 579.

Galerija


Još uvijek važeći GUP Grada Zagreba točno određuje način postavljanja baznih stanica. Ipak, pomalo u sjeni „zagrebačkog Manhattana“, prijedlog GUP-a koji se jučer ipak nije našao na dnevnom redu Skupštine Grada Zagreba mogao bi najesen, tvrde oni koji upozoravaju na stanje na terenu, legalizirati postojeće stanje baznih stanica na zagrebačkim krovovima. Prema postojećem GUP-u, antenski prihvat mora biti 12 metara viši od svih zgrada u krugu od 100 metara i ne smije se postavljati u stambenoj i mješovitoj te zoni kuća, odnosno u zoni škole i vrtića.

Vezani članci Dubravko Hrkovac i Zvonka Tomasović Hrkovac (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Sudbina koja može zadesiti svakoga: Običan život drogirani manijak pretvorio je u tragediju, a sada se svaki dan bore sa  sustavom Bazna stanica (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Bazne stanice niču upravo tamo gdje se ne smiju postavljati: ''Zašto ih u Beču ili Parizu ljudi nemaju pod prozorom?"

Već dugi niz godina brojni građani negoduju i upozoravaju na štetnost zračenja baznih stanica. Među najglasnijima po pitanju štetnosti gradnje baznih stanica su stanovnici zagrebačkih Vrbana. Složili su se da na njihovim zgradama nema mjesta za takve bazne stanice, a dobili su ih nekoliko, i to na krovu trgovačkog centra. „Rekli su nam, mjerenja su izvršena, da to zračenje može biti štetno“, kaže za 'Provjereno' stanovnik Vrbana Milivoj Jurčić.

Tko vodi računa o baznim stanicama?

„Ja sam bila šokirana izjavom visokog dužnosnika iz Ministarstva graditeljstva koji je rekao da je prije trebala građevinska dozvola, ali je bilo jako puno baznih stanica postavljenih bez građevinske dozvole pa smo ih onda stavili u Pravilnik o jednostavnim građevinama. Naprosto su promijenili legislativu da bi se mogle nelegalno postavljene bazne stanice, 'ajmo reći, legalizirati'“, rekla je za Provjereno Ankica Kosovec Krželj, potpredsjednica Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetnog zračenja. „Legalizirat ćemo postojeće stanje, otvorit ćemo pravnu mogućnost za još niže postavljanje i pravnu mogućnost za puno veće dozvoljeno zračenje u Gradu Zagrebu“, dodaje Kosovec Krželj.

Tko vodi računa o postavljanju baznih stanica i zašto se pri postavljanju ne vode aktualnim GUP-om? Reportaža Mate Barišića na rasporedu je večeras u emisiji Provjereno u 22:40 na Novoj TV.