Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Donosi Provjereno

Preminuo nakon što je ostao bez svega: Osoba koja se upisala na svu imovinu ima pet kaznenih prijava zbog ilegalnog doma za starije

Aktualno Galerija Provjereno: preminuo Đuka Katrić nakon što je ostao bez svega - 4 Provjereno: preminuo Đuka Katrić nakon što je ostao bez svega - 4 Foto: Provjereno Maja Baturić, nećakinja preminulog Maja Baturić, nećakinja preminulog Foto: DNEVNIK.hr Elvedina Bešić, nekadašnja vlasnica ilegalnog doma Elvedina Bešić, nekadašnja vlasnica ilegalnog doma Foto: DNEVNIK.hr Josipa Crnoja Bartolić, voditeljica samostalnog sektora za upravni i inspekcijski nadzor Josipa Crnoja Bartolić, voditeljica samostalnog sektora za upravni i inspekcijski nadzor Foto: DNEVNIK.hr +5 Katica, susjeda Galerija 1/10 >>
Tri i pol mjeseca nakon što je ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju ostao bez sve svoje imovine, preminuo je Đuka Katrić. Posljednje dane proveo je sam u Domu za starije i nemoćne. Osoba koja se upisala na svu imovinu jest Elvedina Bešić. Žena koja ima čak pet kaznenih prijava zbog ilegalnog doma za starije u Stupniku. Područni ured za socijalnu skrb podnio je šestu u nizu prijavu zbog sumnje na prijevaru. Priču donosi Reporterka Provjerenog Barbara Majstorović.

Tri i pol mjeseca nakon što je ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju ostao bez sve svoje imovine, preminuo je Đuka Katrić. Njegova rodbina i susjedi iz Stupnika, koji su se došli posljednji put oprostiti od njega, nisu mogli skriti svoju tugu i razočaranje.

"Užasno, jadno i tužno, ponovno bespomoćno i razočarano, a najviše to što mog strica ove mjesece dok je prolazio bol i agoniju nitko nije zaštitio. Unatoč mojim ponovnim prijavama, opomenama, apsolutno ga nitko nije zaštitio", rekla je Maja Baturić, nećakinja preminulog.

Na sprovodu je bila i Elvedina Bešić, nekadašnja vlasnica ilegalnog doma u Majdačkoj 21, kojoj je pokojni Đuka prepisao svu svoju imovinu – ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju, darovnim ugovorom i oporukom.

"Ja ako ću dati izjavu, dat ću ju nekom drugom jer ste vi dno dna. Objavljujete informacije koje su totalno neistinite, ali ne sudite vi u ovoj državi, nego sud", rekla je Bešić.

Ona je nakon pet kaznenih prijava zbog ilegalnog doma u Majdačkoj koje su protiv nje podignuli Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Samostalni sektor za upravni i inspekcijski nadzor dobila još jednu kaznu.

"Područni ured je po uputi samostalnog sektora u odnosu na ovaj konkretni slučaj podignuo kaznenu prijavu pred općinskim državnim odvjetništvom upravo s ciljem počinjenja kaznenog djela prijevare na štetu starije osobe", rekla je Josipa Crnoja Bartolić, voditeljica samostalnog sektora za upravni i inspekcijski nadzor.

Pokojnik je mislio kako svojoj susjedi Elvedini Bešić potpisuje dozvolu za kanalizaciju koja prolazi kroz njegovo dvorište. A i samim stručnim radnicama Područnog ureda Samobor rekao je da ne namjerava sklapati nikakve ugovore.

Vidjevši kakvu je sudbinu doživio njihov pokojni susjed, mještani Stupnika strahuju, jer ako je sve to uslijedilo nakon postojećih nekoliko kaznenih prijava, pitaju se ima li tome kraja?

"Nas nitko ne brani, nas stare. Ja, hvala Bogu, imam dijete, ali bit će nas puno starih. Pa doći će mi, upisat će mi se, a ja neću imati pojma. Da je naša država kako treba, uzela bih je i odvela", rekla je susjeda Katica.

U ovom slučaju institucije nisu odradile svoj posao kako treba. Područni ured Samobor rodbina i prijatelji obavijestili su o svemu što se događa. Izišli su na teren 17. siječnja i utvrdili da je sve u redu. Tri dana kasnije Đuka je ostao bez svega.

Pročitajte i ovo Provjereno: Sporni poslovi načelnika Višnjana - 3 Dvije godine bez promjene Provjereno je već radilo priču o njemu, a on dobio novi mandat: "Nitko ne zna na što troši proračunski novac"
 

"Mi smo zaprimanjem informacije od upravo emisije Provjereno pokrenuli izvanredni upravni socijalni nadzor nad radom područnog ureda Samobor", rekla je Crnoja Bartolić.

Crnoja Bartolić nadodaje kako je iz dokumentacije vidljivo da se pokušalo u nekoliko navrata stupiti u kontakt sa samim gospodinom Katrićem, upravo s ciljem da ga se upozna sa samim postupkom. Nažalost, u domu u kojem je bio smješten tijekom travnja on nije bio u stanju ni potpisati zapisnik.

Iz Ministarstva su potvrdili kako ukidanja ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju neće biti, ali da zakon o takvim slučajevima upravo sada ide u izmjene i dopune.

"Tu ćemo vjerojatno ići na uspostavu registra ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, kao i na ograničenje broja ugovora koje jedna strana može sklopiti", državna tajnica, Ministarstvo pravosuđa.

Osim dugotrajnosti postupaka, sporna je i kontrola ispunjavaju li se ugovorene obveze. Elvedina Bešić kao vlasnica doma dosmrtnim ugovorom dobila je još jedan stan, i to svoje korisnice, a ima 70 četvornih metara i nalazi se u blizini Kvaternikova trga. Ona je stan odavno prepisala svom odvjetniku, koji je također zažmirio na tu zakonsku odredbu. No gdje je i u kakvim uvjetima živi žena koja im je prepisala nekretninu, ne zna nitko.
 

Pročitajte i ovo Mali borac Leon - 7 Večeras u Provjerenom Ima samo tri godine, a pola života proveo je u bolnici: "Već sam ga dvaput mogla izgubit, a nisam zahvaljujući njima"

Pročitajte i ovo Provjereno: Parkour trikovi - 6 Vještina Parkour Od vratolomija koje izvode mnoge obuzima jeza, drugi im se dive: "Neke stvari stvarno ne bi trebalo raditi i isprobavati na vlastitoj koži"

"Kod ugovora o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju vrlo je specifično to što su mogućnosti i ovlasti centra vrlo ograničene. Ono što centar može u situaciji kada je davatelj uzdržavanja bliska osoba, netko od članova obitelji može prijaviti sumnju na ekonomsko nasilje u obitelji jer je osoba ograničena u korištenju svojih sredstava", rekla je Crnoja Bartolić.

Šest kaznenih prijava i nikom ništa. Jedan stan već je dobiven dosmrtnim ugovorom, a sada kuća, deset tisuća četvornih metara zemlje, sva ušteđevina. Probajte vi ne platiti jedan račun ili parkirnu kartu, našli bi vas i na Marsu. Pravila su, čini se, samo za sitne ribe.   

 

Provjereno gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a propuštenu emisiju pogledajte besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene