Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ubojici 14 godina zatvora

Otkriven niz grešaka: Provjereno ekskluzivno donosi 3D rekonstrukciju ubojstva brata poznatog ličkog ugostitelja

Rekonstrukcija ubojstva (Provjereno) - 4
Rekonstrukcija ubojstva (Provjereno) - 4
Aktualno Galerija Rekonstrukcija ubojstva (Provjereno) - 4 Rekonstrukcija ubojstva (Provjereno) - 4 Rekonstrukcija ubojstva (Provjereno) - 3 Rekonstrukcija ubojstva (Provjereno) - 3 Rekonstrukcija ubojstva (Provjereno) - 2 Rekonstrukcija ubojstva (Provjereno) - 2 Rekonstrukcija ubojstva (Provjereno) - 9 Rekonstrukcija ubojstva (Provjereno) - 9 +7 Rekonstrukcija ubojstva (Provjereno) - 10 Galerija 1/12 >>
Dušan Deni Vrhovac u prosincu prošle godine je osuđen na 14 godina za ubojstvo Frane Oreškovića, brata poznatog ličkog ugostitelja Macole, na zagrebačkoj Sigečici u travnju 2016. godine.

Osuđen je na temelju iskaza svjedokinje i dvije tzv. GSR čestice koje ostanu od pucanja, pronađene na njegovoj odjeći.

Tužiteljstvo je imalo i motiv, navodno je ubojica dugovao novac ubijenom. Uz sve to, imao je kriminalnu prošlost jer je već ležao u zatvoru zbog pljački.

Tri godine poslije ubojstva, nezavisni vještak Vojin Maštruko, na zahtjev obrane i na temelju spisa, izradio je potpuno novu 3D rekonstrukciju ubojstva, koju ekskluzivno donosi večerašnje 'Provjereno'.

Maštruko je za 'Provjereno' rekao kako je u ovom slučaju napravljen cijeli niz pogrešaka na samom mjestu događaja.

Prva je, kaže, upotreba flasha prilikom fotografiranja zbog čega se dobiva drugačiji dojam mjesta. Drugo je, nastavlja Maštruko, činjenica da ekipa za očevid nije napravila skicu na licu mjesta, već su rukom u Google mapsu ucrtavane moguće linije kretanja ubojice.

Treće, kaže Maštruko, ubijeni je na licu mjesta skinut do gola što je nedopustivo iz pijeteta prema žrtvi, ali i zato što se tako uništavaju tragovi slijevanja krvi po kojima se može znati što se s osobom dogodilo nakon što je pogođena, tvrdi ovaj kriminalistički vještak.

Četvrto, prema Maštruku, nije objašnjeno kako je moguće da su se GSR čestice, koje nastaju uglavnom nakon ispaljenog hica, nalazile na rukama žrtve, ako je ustrijeljen u potiljak. I peto, kaže vještak, nisu izuzeti tragovi pucanja sa stražnjeg dijela glave, zbog čega se nije moglo u centimetar znati koja je udaljenost pucanja.

Slučaj je, međutim, završio zatvoren. No, ako je suditi prema ekskluzivnom 3D vještačenju kojeg je izradio vještak Vojin Maštruko, pravda nije zadovoljena.

Novinarka 'Provjerenog' Ana Malbaša razgovarala je sa svjedokom ubojstva i susjedima, kao i s obitelji osuđenog koji tvrde da je Vrhovac žrtveno janje u ovom slučaju.

Ekskluzivnu 3D rekonstrukciju ubojstva pogledajte večeras u 'Provjerenom' u 22:30 na Novoj TV.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene