Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slavonski seljaci ne popuštaju. Stotine traktora na slavonskim cestama, najavljen je i dolazak traktorima u Zagreb.


Nakon neprospavane noći, seljaci su jutro dočekali u svojim traktorima. Od svojih zahtjeva ne odustaju. Prosvjedovat će do 15. ožujka, kada je krajnji rok za rješenje njihovih problema. U protivnom: 'Obećavamo kad se sve županije ujedine u prosvjedima, mi krećemo prema Zagreb, a tad kolona neće biti 200-300 traktora, tad će najmanje biti 2.000 traktora', rekao je Dragutin Dukić, organizator prosvjeda. Seljaci su ljutiti na ministra Čobankovića koji oko dogovora za cijenu nije pitao njih već velike prerađivače. A ako im ubrzo netko ne pomogne, traktori kreću u Zagreb. Stopostotne poticaje i dug od 205 milijuna kuna dovoljni su razlozi da od svojih nauma ne odustanu.

Vezani članci Snijeg i promet: Ilustracija - 3 Gorski kotar između snijega i sunca: Cestari imaju važno upozorenje za vozače Ilustracija Kaos na cesti: Vozio u suprotnom smjeru, odbio alkotest pa se zabio u policijski auto i pokušao pobjeći, a sve to bez vozačke

Uoči najavljenih prosvjeda seljaka Ravnateljstvo policije je upozorilo da se javni prosvjedi ne smiju održavati na autocestama i magistralnim cestama tako da ugrožavaju sigurnost prometa te na drugim mjestima i ako, s obzirom na vrijeme, broj sudionika ili narav okupljanja, mogu ozbiljnije poremetiti kretanje i rad većeg broja građana.Prosvjedi na cestama, bez odobrenja, remete sigurnost prometa i javni red te pravni poredak, ističe policija i upozorava da vozači ne smiju zaustavljati niti parkirati vozilo na mjestu na kojem bi ono ugrožavalo sigurnost drugih sudionika u prometu ili ometalo normalan tok prometa i kretanje pješaka. Autocestom, brzom cestom i cestom namijenjenom isključivo motornim vozilima ne smiju se kretati pješaci, zaprežna vozila, bicikli i životinje, pomoćna pješačka sredstva te vozila koja ne mogu razviti brzinu veću od 60 kilometara na sat, primjerice traktori, podsjećaju iz Ravnateljstva policije te dodaju da na autocesti vozač ne smije zaustavljati niti parkirati vozilo, osim na površinama izvan kolnika koje su za to posebno uređene i obilježene, i to samo u slučaju kvara.

Za prekršaje spomenutih propisa propisane su novčane kazne od 300 do 500 kuna, a organizatorima koji ne prijave prosvjed ili ga održe na mjestu na kojemu se to ne smije prijete kazne od 5.000 do 20.000 kuna. Policija ističe da je jedna od njezinih temeljnih zadaća zaštita javnog reda i mira, očuvanje sigurnosti ljudi i imovine te osiguranje protočnosti vozila i putnika te će primijeniti sve zakonske ovlasti radi njezine provedbe. Podsjeća i da je na skupove i prosvjede zabranjeno nositi oružje, predmete kojima se mogu nanijeti ozljede i alkoholna pića te odjenuti odoru, dijelove odore, odjeću, oznake ili druga obilježja kojima se poziva na nasilje ili bilo koji oblik nesnošljivosti. Seljaci Požeštine, njih dvjestotinjak, nezadovoljni stanjem u poljoprivredi, traktorima i danas blokiraju državnu cestu Požega-Našice u blizini Ferovca. Oni su sinoć traktore postavili uz cestu te tako omogućili promet, no cestu su jutros ponovno blokirali.

Predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje Dragutin Dukić najavljuje da će blokadu ceste nastaviti do daljnjega, a kada im se pridruže seljaci iz ostalih županija, krenut će zajedno put Zagreba. Seljaci iz Vukovarsko-srijemske županije najavili su da će se sutra pridružiti prosvjedu seljaka Požeštine te da će točno u podne blokirati promet duž jednog traka južne vinkovačke obilaznice, od izlaza iz Vinkovaca prema Jarmini. (I.D. / Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju