Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prosvjed radnika HP-a protiv liberalizacije poštanskih usluga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stotinjak radnika Hrvatske pošte (HP) prosvjedovalo je danas u organizaciji Republičkog sindikata radnika Hrvatske (RSRH) pred Uredom Delegacije Europske unije u Zagrebu protiv potpune liberalizacije poštanskih usluga od 2009., jer smatraju da se HP ne može ravnopravno priključiti tržišnoj utakmici.

RSRH se time pridružio akcijama Europske federacije sindikata u javnim službama (EUROFEDOP) koja danas širom Europe prosvjeduje protiv liberalizacije pošta.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nova pljačka u Zagrebu Nepoznati muškarac opljačkao poštu, zaposlenici prijetio vatrenim oružjem Policija ispred poslovnice Hrvatske pošte, ilustracija Istraga u tijeku Usred dana opljačkao poštu: Zaposlenici prijetio vatrenim oružjem i pobjegao s novcem

Sindikalci su predstavnicima Europske komisije uručili peticiju s
više od 11.000 potpisa radnika HP-a i građana. Od EU-a traže da s dnevnog reda Europskog parlamenta skine raspravu o liberalizaciji, a od hrvatske Vlade da se potpuna liberalizacija primjenjuje tek od 2011.

Uz prosvjed, RSRH je danas u poštanskim uredima oko podneva organizirao petominutni štrajk upozorenja protiv liberalizacije kojemu se, tvrde u Sindikatu, odazvalo dvije trećine zaposlenih, a najveći odaziv bio je u manjim sredinama.

Predsjednik RSRH-a Jadranko Vehar izjavio je novinarima na prosvjedu da bi potpuna liberalizacija naštetila radnicima i korisnicima poštanskih usluga koji ne žive u gradovima, dok bi na dobitku bile samo multinacionalne kompanije.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever upozorio je da se Hrvatska nalazi u posebnoj opasnosti jer su pošte u većem dijelu zemalja dobile povlastice i poticaje, za razliku od HP-a koji se nije pripremio.

- Lako se može dogoditi da se otvaranjem vrata liberalizaciji
poštanskih usluga, u Hrvatskoj pojave pošte drugih zemalja i preuzmu veliki dio usluga umjesto naše pošte koja za to nije spremna, rekao je Sever.

Liberalizacija za njega znači složenije i moguće skuplje usluge te višak zaposlenih jer bi u Hrvatsku vrlo lako mogli doći raditi ljudi
iz drugih zemalja.

RSRH procjenjuje da bi se potpunom liberalizacijom zatvorilo između 400 i 500 poštanskih ureda, smanjila kvaliteta usluga i broj radnika za 5000, a naselja do 5000 stanovnika ostala bi bez poštanskih ureda.

Sindikat tvrdi da Hrvatska ni približno nije tehnološki ni kadrovski
spremna za liberalizaciju, ali da ni jedna Vlada, osim obećanja, nije ništa napravila.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene