Napeto je u cetinskom kraju. Mještani Brnaza i Turjaka prosvjedovali su na odlagalištu jer se protive odluci po kojoj na sinjski deponij dolazi vrgoračko smeće. Rješenja još nema na vidiku. Vrgorački otpad već danima ne može na sinjski deponij jer mu mještani blokiraju ulaz.

Galerija


Cetinska krajina je na nogama, i to zbog otpada. "Tu smo jer ne želimo tuđe smeće u svom dvorištu i mislimo da netko bere dobre novce zbog toga", smatra Domagoj iz Brnaza. Prosvjednici zahtijevaju sanaciju sinjskog deponija te da se otpad iz drugih mjesta ne dovodi u Sinj.

Vezani članci Povorka Festival slobode u znak neprihvaćanja mjera ograničavanja - 2 Bez maski i socijalne distance: U Rijeci prosvjedovali protiv stožera i mjera Nova cijena smeća u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) U Zagrebu se sprema prosvjed zbog skupljeg odvoza smeća: "Ovo je zbilja sramota!"

Nada iz Turjaka imala je poruku za resornog ministra.

"Nek' si goni svoje smeće sebi ispred vrata, pa će vidjeti što je, a ne daj Bože da doživi što smo mi doživjeli. Meni je dijete od raka umrlo, a to je sve od smeća!" kaže ogorčeno.

Prosvjedovat će se i u ponedjeljak. Problem je nastao kada je odlučeno da Vrgorac odlaže otpad u stotinjak kilometara udaljeni Sinj.

Ulazak kamiona na deponij blokira se danima.

Mještani od svojih zahtjeva neće odustati. Planiraju prosvjedovati idućih tjedan dana, sve kako bi se spriječilo odlaganje otpada iz Vrgorca

"Ovo je štetno rješenje inspekcije i ministra okoliša. Ja ću i dalje biti ovdje, a nijedna vreća smeća iz drugog područja neće ući", poručuje Miro Bulj iz Mosta.

U Ministarstvu okoliša danas ne otkrivaju hoće li riješiti ovaj problem, ali najavljuju razgovor i sastanak u utorak.

"Grad Sinj očekuje da se smeće iz Vrgorca ne dostavlja na deponij Mojanka i zapravo trebamo istražiti sve mogućnosti da spriječimo probleme koji su već sad nastali. Ministru ću u utorak reći da smatram neprihvatljivim ovo rješenje", kaže gradonačelnica Sinja Kristina Križanac.

"U ponedjeljak je županijska skupština, odvest ćemo otpad u Split i pitati za odgovor što je sa Centrom za gospodarenje otpadom Lećevica. Meni je dosta igranja ping-pong loptica s Vrgorcem i Sinjem dok Ministarstvo i Županija pilatovski peru ruke", kaže gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić.

Najteže bi moglo biti upravo Vrgorčanima. Otpad se gomila, a prijete im i veći računi. Na redu je država.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr