Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Povodom Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja" Ministarstvo obrane RH objavilo je detalje svečanog mimohoda u Zagrebu.


Povodom Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja" u utorak, 4. kolovoza 2015. godine, s početkom u 18 sati u Ulici grada Vukovara u Zagrebu, od Avenije Marina Držića do Savske ulice, održat će se svečani mimohod u kojemu će sudjelovati pješački, zrakoplovni te motorizirani, mehanizirani i oklopni postroji s različitim borbenim i neborbenim vozilima.

'Ako nismo mi tamo - ratni generali, oni koji su vodili tu Oluju, a tko će onda biti?'

Vezani članci Slika nije dostupna OVAKO ĆE TO IZGLEDATI Pogledajte svu silu vojnika i tenkova - 'Jako smo 'nabrijani'' Slika nije dostupna Ovuda će prolaziti svečani mimohod u Zagrebu

Nakon što predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović izda zapovijed za početak svečanog mimohoda, šest topova M1-4/50 kalibra 76 mm Topničko-raketne pukovnije Zapovjedništva za obuku i doktrinu "Fran Krsto Frankopan" Hrvatske kopnene vojske s južne će strane fontana ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice s tri počasna plotuna označiti početak vojnog dijela mimohoda.

Let borbenih aviona

Nakon počasnih plotuna tri borbena aviona MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane preletjet će preko Vukovarske ulice, nakon čega će uslijediti mimohod pješačkih postroja.

PODIJELITE S NAMA SVOJE USPOMENE Gdje ste bili u vrijeme najveće pobjede hrvatske vojske?

U pješačkom dijelu postroja sudjelovat će pripadnici Oružanih snaga RH, Ministarstva unutarnjih poslova (MUP), operativnih snaga civilnih struktura (vatrogastva i Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), branitelji i povijesne postrojbe (Sinjski alkari, Dubrovački trombonjeri, Trenkovi panduri...) te kadeti Hrvatskog vojnog učilišta "Petar Zrinski".

20 počasnih plotuna

Za vrijeme prolaska postroja hrvatskih branitelja, šest topova M1-4/50 76 mm ispalit će dvadeset počasnih plotuna koji simboliziraju dvadeset godina od pobjedničke vojno-redarstvene operacije "Oluja", dvadeset godina provedenih u miru i slobodi.

U sklopu zrakoplovnog postroja bit će angažirani zrakoplovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, uključujući MIG-21, Canadair, Pilatus, helikoptere MI-8 MTV, Bell i druge, a u sklopu motoriziranog, mehaniziranog i oklopnog postroja bit će angažirana borbena i neborbena vozila i tehnika.

Tako će, primjerice, na mimohodu sudjelovati Patrie, vozila MRAP, vozila HMMWV, motorna vozila i motocikli, tenkovi M-84, borbena vozila pješaštva BVP M-80, kamioni IVECO, minobacači, haubice PZH 2000, te druga vozila i sredstva.

Također, MUP, vatrogasci i HGSS, sudjelovat će u postrojima sa svojim vozilima.

Istovremeno, za vrijeme trajanja mimohoda, u Bračkom kanalu, u sklopu plovnog postroja Hrvatske ratne mornarice isplovit će četiri raketne topovnjače Flotile HRM-a i dva ophodna broda Obalne straže RH. HRM će također sudjelovati u postroju mimohoda s dva obalna lansera.

Uz navedeno, na vojnom mimohodu bit će organiziran i kulturno-umjetnički program koji će pratiti tijek mimohoda.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook