Obavijesti Video Pretražite Navigacija
20. obljetnica Oluje

Ovuda će prolaziti svečani mimohod u Zagrebu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povodom Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije, u utorak će se u Zagrebu održati svečani mimohod.

Povodom Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije 'Oluja' u utorak s početkom u 18 sati u Ulici grada Vukovara u Zagrebu, od Avenije Marina Držića do Savske ulice, održat će se svečani mimohod u kojemu će sudjelovati pješački, zrakoplovni te motorizirani, mehanizirani i oklopni postroji s različitim borbenim i neborbenim vozilima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Završno uvježbavanje OVAKO ĆE TO IZGLEDATI Pogledajte svu silu vojnika i tenkova - 'Jako smo 'nabrijani'' Slika nije dostupna Idu na mimohod PRIPREME U PUNOM JEKU U Hrvatsku stiglo 12 novih haubica

Ne propustite danas izravan prijenos sa svečanog događaja iz Zagreba i Knina UŽIVO od 17 sati na Novoj TV, Dnevnik.hr i putem aplikacije Dnevnik.hr-a za iPhone i Android.

Nakon što predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović izda zapovijed za početak svečanog mimohoda, šest topova s južne će strane fontana ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice s tri počasna plotuna označiti početak vojnog dijela mimohoda.

Nakon počasnih plotuna tri borbena aviona MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane preletjet će preko Vukovarske ulice, nakon čega će uslijediti mimohod pješačkih postroja.

Letovima iznad Zagreba piloti MiG-ova vježbaju za mimohod

U pješačkom dijelu postroja sudjelovat će pripadnici Oružanih snaga RH, Ministarstva unutarnjih poslova (MUP), operativnih snaga civilnih struktura (vatrogastva i Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), branitelji i povijesne postrojbe (Sinjski alkari, Dubrovački trombonjeri, Trenkovi panduri...) te kadeti Hrvatskog vojnog učilišta "Petar Zrinski".

Za vrijeme prolaska postroja hrvatskih branitelja, šest topova M1-4/50 76 mm ispalit će dvadeset počasnih plotuna koji simboliziraju dvadeset godina od pobjedničke vojno-redarstvene operacije 'Oluja', dvadeset godina provedenih u miru i slobodi.

U sklopu zrakoplovnog postroja bit će angažirani zrakoplovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, uključujući MIG-21, Canadair, Pilatus, helikoptere MI-8 MTV, Bell i druge, a u sklopu motoriziranog, mehaniziranog i oklopnog postroja bit će angažirana borbena i neborbena vozila i tehnika.

Tako će, primjerice, na mimohodu sudjelovati Patrie, vozila MRAP, vozila HMMWV, motorna vozila i motocikli, tenkovi M-84, borbena vozila pješaštva BVP M-80, kamioni IVECO, minobacači, haubice PZH 2000, te druga vozila i sredstva.

Također, MUP, vatrogasci i HGSS, sudjelovat će u postrojima sa svojim vozilima.

Istovremeno, za vrijeme trajanja mimohoda, u Bračkom kanalu, u sklopu plovnog postroja Hrvatske ratne mornarice isplovit će četiri raketne topovnjače Flotile HRM-a i dva ophodna broda Obalne straže RH. HRM će također sudjelovati u postroju mimohoda s dva obalna lansera.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene