Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Proslava Kurban bajrama u zagrebačkoj džamiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Muslimani diljem svijeta danas slave svoj najveći blagdan Kurban bajrama, a jutrošnju svečanu bajramsku molitvu u zagrebačkoj džamiji predvodio je Aziz ef. Hasanović, pomoćnik predsjednika Mešihata za vjerska pitanja.

Obraćajući se okupljenim vjernicima istaknuo je kako se za veliki blagdan Kurban bajram vežu dvije temeljne institucije islama - hadž (hodočašće) i kurban (prinošenje žrtve).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iako je nedovršen Riječki muslimani proslavili kurban-bajram u Islamskom centru Slika nije dostupna Zadovoljstvo vjerskim životom u Hrvatskoj U zagrebačkoj džamiji proslavljen Kurban bajram

- To je prigoda da svaki vjernik preispita svoj odnos prema Bogu, odnos prema božanskim načelima vjerovanja, i točno utvrdi stupanj svog odnosa prema Bogu, sebi, obitelji, užoj i široj zajednici, kazao je ef. Hasanović. Podsjetio je i "na žrtvu Ibrahima koji je za Alaha žrtvovao sina Ismaila".

- Ibrahima, povijesnoga međaša, prisvajaju židovi, kršćani i
muslimani. On se našao pred najvećim iskušenjem koje može zadesiti jednoga čovjeka, pristati na žrtvu ili odbiti pokornost. Pristao je na žrtvu, njegov sin Ismail vjerovao je u očevu iskrenu predanost Bogu i znao je da njegova žrtva ima značenje za buduća pokoljenja. Inspiriran Ibrahimovim postupkom musliman uči da pred iskušenjima treba biti pouzdan i hrabar, a Ismailov postupak uči da pred vlastitom žrtvom treba biti dalekovidan i nesebičan. Žrtvu koju prinosimo treba shvatiti kao lijek za sebičnost, uskogrudnost i pohlepu, te bratsku solidarnost, poručio je islamskim vjernicima ef. Hasanović.

Naglasio je da nas današnji blagdan podsjeća na važnost žrtve - i pojedinca i zajednice, na brigu o siromašnima, starijima, nemoćnima, ranjenima, oboljelima i osiromašenima, onima koji trebaju našu pomoć, ljubav, pažnju i toplinu.

Upozorio je također na sva dostignuća 21. stoljeća, koja čovječanstvo pokušavaju staviti iznad Boga.

- Učenje iz Kur'ana objavljeno vjernicima preko vjerovjesnika Muhameda prigodom njegova oproštajnog hadža, na svetu goru Arefat, potaknulo je snažnu želju kod islamskih vjernika da ujedine svoja srca u pokornosti jednom i jedinom Bogu, Gospodaru svjetova, kazao je ef. Hasanović,

Napomenuo je i da "islam ne priznaje nikakvu isključivost, niti
opravdava bilo kakav oblik nasilja". Također je rekao da se "u činu hadža-hodočašća najjasnije otkriva iskonska težnja čovjeka da dosegne smisao dobra", te podsjetio na čovjekovu želju za zaštitom od zla.

Aziz ef. Hasanović izrazio je i zadovoljstvo da je ove godine
Islamska zajednica u Hrvatskoj proslavila važan jubilej, 90 godina od službenoga priznanja islama u Hrvatskoj od Hrvatskog sabora.

Ocijenio je i kako je "time postavljen standard odnosa moderne
europske države prama islamu, ali i islama prema europskoj
civilizacijskoj baštini".

- Primjer uklopljenosti muslimana u višereligijsko pluralno
demokratsko društvo u Hrvatskoj može poslužiti kao uzoran primjer i model rješavanja muslimanskog pitanja u Europi, kao i pitanja kršćanskih manjina u većinskim muslimanskim zemljama, istaknuo je efendija Hasanović.

Naglasio je i kako Republika Hrvatska prihvaća Islamsku zajednicu kao autentičan čibenik mira, dijaloga, suradnje, društvenoga napretka i općega dobra, cijeneći njezinu mirotvornu ulogu, kao i ulogu u obrani Hrvatske od agresije u tijeku Domovinskog rata.

Aziz ef. Hasanović islamskim vjernicima i Zagrebu prenio je čestitke muftije Ševka Omerbašića, reis ul uleme Mustafe Cerića, turskoga vrhovnog muftije Ali Bardakoglua.

Čestitke u povodu Kurban bajrama uputili su i zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, najviši predstavnici hrvatskih državnih vlasti - predsjednik Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, premijer Ivo Sanader i predsjednik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Božo Biškupić, kao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Predsjednik Mešihata islamske zajednice u Republici Hrvatskoj, Ševko Omerbašić, središnju bajramsku svečanost proslavio je među islamskim vjernicima u Rijeci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene