Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Matanić

U Zakladu Solidarna stigla prva prijava, Jelena Veljača: "Nazivao se borcem za ženska prava, a ispod toga..."

Aktualno Galerija Akademija dramskih umjetnosti - 1 Akademija dramskih umjetnosti - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Akademija dramskih umjetnosti - 2 Akademija dramskih umjetnosti - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Dalibor Matanić - 1 Dalibor Matanić - 1 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Dalibor Matanić - 2 Galerija 1/4 >>
Policija provodi izvide u slučaju Dalibora Matanića. I Akademija dramske umjetnosti je pozvala studente da prijave ako su imali uznemiravajućih iskustava. Prekinut je i zavjet šutnje, a o Matanićevu slučaju raspisali su se i strani mediji. Više detalja doznala je Sanja Vištica.

Policija se uključila u slučaj Matanić. Službenih prijava nema, ali je policija sama u koordinaciji s DORH-om započela izvide.

"O kakvim se konkretno kaznenim djelima radi, ja vam sad konkretno ne mogu sada reći. Mi moramo ipak poduzeti određene radnje da bi mogli zaključiti ono o čemu se radi. Iz medijskih napisa mogli smo zaključiti da se može raditi o kaznenim djelima koja se gone po službenoj dužnosti", rekao je Antonio Gerovac, načelnik Uprave kriminalističke policije. 

Pročitajte i ovo Ilustracija AKTIVISTICA O SLUČAJU MATANIĆ Koja je razlika između seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja i kome prijaviti: ''I mene je urednik zvao u hotel, a onda sam došla s mužem...''

U Zakladu Solidarna je pak stigla prva prijava.

"Prije nekih sat vremena prva žena nam se javila koju ćemo podržati u njezinim potrebama koje ima", kaže upravitelj Zaklade Solidarna. Na pitanje hoće li podnositi ikakvu prijavu policiji odgovara: "Mi nikada ne tjeramo, to je na njoj potpuna odluka. O tome još nismo pričali. Nama je bitno da mi nju podržimo", rekao je Ivan Blažević za Dnevnik Nove TV

I Akademija dramske umjetnosti pozvala je studente da prijave ako su imali uznemirujućih iskustava.

"Dobili smo jutros mail koji poziva da se studenti i studentice jave ukoliko su studnti doživjeli zlostavljanje od Dalibora Matanića", rekla je studentica Akademije Karla Jelić

Pročitajte i ovo Ivana Šojat Brutalno iskustvo Ivane Šojat Zbog slučaja Matanić podijelila je svoju priču: "Kad sam mu prišla, uslijedio je rafal šamara. Ljudi su prolazili, nitko nije stao"

ADU otkazala suradnju

Iz Akademije kažu da do ovog trenutka nisu zaprimili nikakvu prijavu. Nakon što je Matanić izgubio niz poslova, i na Akademiji su odlučili da neće obnavljati suradnju s Matanićem koji je u zimskom semestru držao kolegij.

"Suradnja s Daliborom Matanićem završetkom zimskog semestra je okončana, a u svijetlu uznemiravajućih činjenica neće se obnoviti."

"Nisu kružile nikakve priče vezano za seksualno uznemiravanje. Kružile su priče o konzumaciji droga i alkohola na setovima", govori Karla Jelić, ujedno i organizatorica prosvjeda "Skandalozno".

Matanić je nakon priznanja na Facebooku ugasio profil pa ga u ponedjeljak opet vratio, da bi ga ubrzo ponovno ugasio. O njemu se raspisao i poznati francuski list L'parisiene.

Pročitajte i ovo Davor Božinović Prometna nesreća Božinović odgovorio na predsjednikove prozivke zbog Banožića: "Cilj izjava je nešto drugo"

"Ogroman šok"

Jelena Veljača iz Inicijative ''Spasi me'' kaže da je šok čuti ovako nešto o osobi koja se znala hvatati u koštac s temama koje se nisu otvarale.

"I netko tko sam sebe proizvao borcem za ženska prava, ako ćemo sad recentno. Čini mi se da o tome govori i ova njegova serija Šutnja, a cijelo vrijeme ispod toga postoji taj jedan predatorski impuls, to ne može biti ništa drugo nego ogroman šok", ističe Veljača.

Osudili i kolege redatelji 

I društvo redatelja je oštro osudilo Matanićevo ponašanje. Pozvali su žrtve da sve prijave jer, poručuju, ovo se mora iskorijeniti. Za sada prijavu nisu dobili.

"Kad stigne prijava, mi ćemo postupati po našem praviliniku, statutu", kaže Danilo Šerbedžija iz Hrvatskog društva redatelja. Upitan hoće li postupati i bez nečije prijave s obzirom da je Matanić zapravo i sve priznao, ne zna.

"Ja to ne znam, ja moram postupiti po prijavi. Ne mogu ja tužiti Matanića i ja mu suditi", naglašava. 

Pročitajte i ovo Pucnjava u Maksimiru Femicid Policija objavila detalje dvaju krvoprolića koja su potresla Zagreb: Otkrili kako je umro muškarac koji je ubio ženu u Maksimiru

Slučaj Matanić je samo vrh sante, kažu nam sugovornici. Važno je da institucije rade svoj posao, kao i da Akademija stane u obranu svojih studenata i studentica, poručuje Veljača.

"Moraju pronaći način da promijene te prakse. Jer one očito postoje. Nisam tražila je imao bezbroj prijava protiv određenih profesora. Što se učinilo po tom pitanju? Ja nisam sigurna da su žrtve dobile zaštitu kakvu su trebale dobiti", ističe Jelena Veljača. 

Problem je i nepovjerenje u sustav, što dodatno otežava žrtvama da sve prijave.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene