Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trećem kvartalu 2013. prosječna neto plaća iznosila je 5.406 kuna. To je gotovo isto kao i u drugom kvartalu ove godine.


U trećem kvartalu ove godine prosječna neto plaća iznosila je 5.406 kuna što je gotovo isto kao i u drugom kvartalu kada je prosječna plaća iznosila 5.403 kune, rezultati su servisa MojaPlaca.hr.

Vezani članci Rijeka - Rezultati ekskluzivnog istraživanja Dnevnika Nove TV uoči lokalnih izbora - 8 Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV: Dvojica kandidata u Rijeci vode mrtvu trku Mislav Bago Rezultati istraživanja: U Dnevniku Nove TV doznajte kako stoje kandidati za čelo Rijeke i Osijeka

Pribrojimo li neto plaći bonuse i božićnice tada se visina prosječne plaće penje na 5.462 kune.

U posljednja tri mjeseca, razlika u plaćama muškaraca i žena stala je na 8 posto u korist muškaraca, dok stupanj obrazovanja i dalje uvelike utječe na visinu plaće.

>> Prosječna plaća u Zagrebu je...

Osobe sa završenim fakultetom imaju 49 % višu plaću u odnosu na osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem. Završeni magisterij ili doktorat povećavaju plaću u prosjeku za čak 98 % u odnosu na srednju stručnu spremu.

U odnosu na prosječnu plaću u istraživanju, ispitanici sa srednjom stručnom spremom imaju prosječno 18 % nižu plaću, dok ispitanici s visokom stručnom spremom imaju 22% višu plaću od prosjeka. Najvišu plaću imaju ispitanici s poslijediplomskim obrazovanjem, čak 62% višu od prosjeka.

Gledano prema županijama, najniže plaće zabilježene su u Međimurskoj i Požeško-slavonskoj županiji, čak 20 %, odnosno 18 % ispod prosjeka. Sukladno očekivanjima, najviše plaće zabilježene su u Gradu Zagrebu (+12%). Slijede Dubrovačko-neretvanska te Zagrebačka županija gdje su plaće oko prosjeka.

Osim kategorije top managementa, koji ima 123 % višu plaću u odnosu na prosjek, najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja (+75%) i telekomunikacija (+46%).

Najmanje prosječne plaće i dalje imaju radnici u pomoćnim zanimanjima (-39%), te tekstilnoj i kožnoj industriji (-34%).
Stupanj obrazovanja uvelike utječe na visinu plaće.

Privatne tvrtke u stranom vlasništvu plaćaju najbolje

Visina plaća ovisi i o vlasničkoj strukturi tvrtke, stoga su plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu veće za 15 % od prosjeka. Slijede ih plaće u tvrtkama u državnom vlasništvu koje su 6 % više od prosjeka.

Najniže plaće imaju privatne tvrtke u pretežno domaćem vlasništvu - 5.015 kuna ili 7 % niže od prosjeka, a tek nešto bolje 'prolaze' zaposleni u javnoj i lokalnoj samoupravi s plaćama 3 % nižim od prosjeka.

I dalje najviše zarađuju zaposleni u velikim tvrtkama (+8%), dok su u tvrtkama s manje od 10 zaposlenih plaće 13% ispod prosjeka.

Na početku karijere, dok još nemaju iskustva, ispitanici imaju 15 % manju plaću od prosjeka. S godinom do dvije iskustva ispitanici u prosjeku imaju 7 % nižu plaću. S tri do pet godina iskustva plaća je 6 % viša od prosjeka, a sa šest do deset godina plaća je 7% viša od prosječne.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook