Lovro Kuščević
Lovro Kuščević Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Riječ je o proširenju istrage zbog koje je Sabor Kuščeviću skinuo zastupnički imunitet krajem veljače. Uskok u proširenju Kuščevića tereti da je za splitskog poduzetnika Antu Marinovića prenamijenio preko 100.000 kvadrata poljoprivrednog zemljište u uvali Grška u građevinsko.


Uskok je u petak izvijestio o proširenju istrage protiv bivšeg ministra Lovre Kuščevića, a uz njegova šogora, koji je i ranije osumnjičen, pod istragom su se našli i jedan splitski poduzetnik te Kuščevićeva supruga.

Vezani članci Andrija Jarak Informacije o pranju novca u Zagrebačkoj banci stigle od – Amerikanaca: Banka bi mogla dobiti kaznu i do 10 milijuna eura Slika nije dostupna Bo izbačen iz vrha partije zbog žene osmnjičene za ubojstvo Britanca

Riječ je o proširenju istrage zbog koje je Sabor Kuščeviću skinuo zastupnički imunitet krajem veljače, a kao i u prvom slučaju koji Uskok istražuje od rujna, Kuščević je osumnjičen za navodne nezakonitosti koje je počinio kao načelnik općine Nerežišće.

Uskok u proširenju Kuščevića tereti da je za splitskog poduzetnika Antu Marinovića prenamijenio preko 100.000 kvadrata poljoprivrednog zemljište u uvali Grška u građevinsko.

Zauzvrat je Marinović Kuščevićevu šogoru Ivici Žuviću navodno prepustio 518 kvadrata zemljišta na kojemu je nalazila gospodarska zgrada. Nakon što je objekt prenamijenjen i uređen za ugostiteljsko-turističke usluge Žuvić je, po tvrdnjama Uskoka, u prosincu 2017. vlasništvo prenio na Kuščevićeva oca.

Tužiteljstvo tvrdi i da je Kuščević, zajedno sa suprugom, uvjeravao vlasnike da mu prodaju poljoprivredno zemljište u općini Nerežišće koje je kasnije prenamijenio i prodao kao građevinsko, čime su zaradili najmanje 3,3 milijuna kuna.

Također, sumnjiče ga i da je zaradio 1,4 milijuna kuna kupovinom ispod tržišne vrijednosti četiri poslovna prostora u Supetru od svoje nekadašnje tvrtke čije je poslovne udjele prenio na brata, a za direktora postavio tasta koji je u međuvremenu preminuo.

Ujedno je za 1,4 milijuna umanjio i stečajnu masu svoje bivše tvrtke i oštetio vjerovnike, među kojima i Državni proračun za najmanje 277.000 kuna, izvijestio je Uskok.

Zbog sumnje da je kao općinski načelnik Nerežišća inicirao promjenu prostornog plana i svoju štalu prenamijenio u stambeni prostor te šogoru bespravno omogućio kupnju POS-ova stana Uskok je istragu pokrenuo još u rujnu.

Uz Kuščevića i njegova šogora Žuvića pod Uskokovom istragom zbog zlouporabe položaja i ovlasti tada su se našli i nekadašnji predsjednik Općinskog vijeća Nerežišća Jakša Goića te načelnik općine Svemir Obilinović.

Uskok tvrdi da je Kuščević inicirao izmjene prostornog plana od kojih je kasnije jedino on imao koristi. (Hina)