Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Proširenje Europske unije mora ići dalje, jer europska obitelj još nije kompletirana, rečeno je danas na međunarodnoj konferenciji o demokratskoj transformaciji srednje i istočne Europe, koja se održava u organizaciji češkog predsjedništva EU-a, rekao je državni tajnik ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Davor Božinović.


'Europska je unija oduvijek bila više od tržišta ili jedinstvene monete', rekao je Božinović koji predstavlja Hrvatsku na međunarodnoj konferenciji 'Od pada željezne zavjese 1989. godine do proširenja EU 2004. godine - uloga civilnog društva i europska ideja u demokratskoj transformaciji srednje i istočne Europe', što je u Pragu organizira Češka kao predsjedatelj Unijom.

Vezani članci Iseljavanje mladih, ilustracija (Foto: Pixsell, Tomislav Miletić) Auf Wiedersehen, Kroatien: Lani se više od 26 tisuća Hrvata iselilo u Njemačku Europski sud za ljudska prava, ilustracija Hrvatska u Strasbourgu izgubila tri slučaja zbog povrede prava na pošteno suđenje

Na konferenciji su sudionici govorili o tome kako je bilo prije dvadesetak godina, u doba pada Berlinskoga zida te do kojih se rezultata došlo u proširenju Europske unije. Stečene su, rečeno je, 'brojne slobode koje su se proširile diljem Euroekonomski dinamizam koji je u manje od deset godina povećao trgovinsku razmjenu zapadne i istočne za više do tri četvrtine', kao jednu od velikih stečevina europskoga proširenja 2004.

Na prijemu koji je organizirala Europska komisija za visoke dužnosnike zemalja sudionica, između ostalih i Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Kosova i Srbije, hrvatsko je izaslanstvo održalo brojne bilateralne sastanke.