Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Sindikati uvjereni

'Proračun je neprihvatljiv, rebalans će biti nužan'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijedlog proračuna za 2011. godinu, koji je Vlada uputila Hrvatskom saboru, neodrživ je jer se prihodovna strana neće puniti kako je predviđeno.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević kaže da će i ovoga puta biti nužan rebalans proračuna. Nastavlja se gospodarsko putovanje bez kormilara s obzirom da i dalje nema nužnog zaokreta prema smanjenju troškova i poreznom rasterećenju te predviđa prihode od 107,4 milijardi kuna, a rashode od 122,3 milijarde kuna, tako da bi deficit iznosio 14,8 milijardi kuna.

Pročitajte i ovo Konferencija za medije u američkom Kongresu nakon izglasavanja zakona o proračunu Probili rok Američki kongres ipak izglasao proračun: U zadnji tren izbjegnuta blokada države Pregovori uoči rebalansa proračuna - 5 Sastanak Vlade i sindikata Zbog rebalansa proračuna upitne povišice, sindikati najavili odbijenicu: "Zašto bismo mi dali takav ustupak? Stalno ih dajemo"

>> Šuker: Katastrofičari, ostavite građane na miru

Nejasno je,zašto Vlada nije ništa napravila na povećanju prihoda, rekao je Vilim Ribić Sindikati nisu ni deklarativno upoznati s prijedlogom proračuna, čime je Vlada još jednom pokazala koliko drži do socijalnih partnera. Mogli su nas izvijestiti neovisno o tome što Gospodarsko-socijalno vijeće trenutno ne funkcionira, no jedino im je važno bilo dobiti potporu koalicijskih partnera, kako bi imali dovoljno ruku u Saboru, kaže predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

S druge strane, predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić smatra kako se radi o vjerojatno jedinom mogućem prijedlogu proračuna koji je Vlada trenutno mogla izraditi. Zamrznuli su mirovine, a plaće u javnom sektoru su zamrznute još prema našem sporazumu s Vladom iz svibnja prošle godine, tako da MMF ni ne treba dolaziti u Hrvatsku radi zamrzavanja plaća. Više se nema što zamrzavati i smanjivati osim poljoprivrednih subvencija, a to ne ide preko noći, napominje Ribić.

te uvesti porez na kapitalnu dobit, na bogato nasljedstvo i na svaki prihod od rente. Povećanje proračunskih prihoda trebaju platiti bogati članovi društva, ističe Ribić. (Hina)

Mislite li da će unatoč troškovima proračuna investicije u 2011. rasti?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene