Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Morali vratiti novac iz EU

Propast općine koja je novac trošila na pseću hranu, bicikle, žitarice...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aktualno vodstvo općine Galovac tvrdi da je bivši načelnik počinio niz financijskih malverzacija i tako oštetio općinu. 2 i pol milijuna eura navodno je utrošeno samo u uređenje groblja, a zbog nenamjenskog trošenja Galovac je morao vratiti i novac iz fondova Europske unije.

Aktualni načelnik Galovca Marin Gulan u hrpi problema. Njegov prethodnik je, tvrdi, milijune potrošio nenamjenski. 'Piše da su se sredstva trošila na kupovinu pseće hrane, hrane za piliće, žitarice, lijekove, bicikle', kaže Marin Gulan, HDZ-ov načelnik Galovca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pronađeni napadači na 'presporog vozača' Nakon napada sjekirom osumnjičen za pokušaj ubojstva Slika nije dostupna Nema dokaza o troškovima EU traži nazad nestalih 70.000 eura poticaja u Hrvatskoj

A sve to, kažu Galovčani, zahvaljujući nepravilnostima u radu općine. 'Sjednica bila održana, mi bi pozive primali naknadno', kaže HSU-ov općinski vijećnik Nediljko Vujević.

O spornim odlukama vijeća od 2005. do 2010. oglasilo se i Ministarstvo uprave. S obzirom da opći akti nisu objavljeni u službenom glasilu te jedinice lokalne samouprave, mišljenja smo da ti opći akti nisu stupili na snagu te da se stoga ne mogu primijeniti.

Na groblje potrošeno 2.5 milijuna eura

Zbog nestale dokumentacije pravo financijsko stanje općine nije poznato. No, najveći prijepori vode se oko uređenja mjesnog groblja. 'Bivši načelnik je poslao dopis sudu da je u izgradnju groblja i mrtvačnice utrošio 2 i po milijuna eura. Naša procjena i procjene sudskih vještaka govore da je vrijednost uloženih u groblje 2 i po do 3 milijuna kuna', kaže Marin Gulan.

Zbog navodnih malverzacija bivši načelnik Slavko Šare proveo je 3 mjeseca u pritvoru, na presuda je na kraju bila oslobađajuća. Danas za komentar nije bio dostupan. Istraga je, međutim, krenula dalje.

A Europskoj uniji Galovac je morao vratiti pola milijuna kuna namijenjenih koloniji za kipare. 'Do realizacije te kiparske kolonije nikad nije došlo, a sredstva su nestala. Znači, mi ne znamo gdje su ta sredstva nestala, ali općina je morala prošle godine dug podmiriti', kaže načelnik Gulan.

Broj dužnika raste, što bi Galovcu moglo donijeti potpuni bankrot.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene