Arheolozi u Istri oduševljeni su jednim kamenom! Ali nije riječ o bilo kakvom kamenu već o velikom arheološkom otkriću u Golubinčinoj jami kraj Raklja. Ovaj pronađeni kamen priča priču o najstarijoj povijesti Istre.


Kameni žrtvenici s klasičnom formulom: ime božanstva i ime osobe koja mu ga posvećuje. 'Ne samo da dobivamo podatke o jednom Bogu nego dobivamo podatke o jednom svetom mjestu koje je imalo nevjerojatno značenje za taj narod', kazao je Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre.

Vezani članci Turizam: Ilustracija - 6 Ljeto se bukira ranije nego prošlih godina: Mnogi će sunce i more ove godine platiti više no ikad Peticija protiv kamenoloma - 1 Građani u Istri bijesni, ne žele bazene za prekrcaj kamena iz vlaka: "Imamo pravo na kvalitetan život i čist zrak"

Pri rutinskom pregledu jame duboke 100 metara pronašli su ih pulski speleolozi. 'Nekim slučajem naletjeli smo na taj kameni blok na kojem smo vidjeli da su na njemu čudne gravure, malo smo ga okrenuli i vidjeli taj natpis' kazao je speleolog Haris Voijniković.

Nisu znali o čemu je riječ. 'Vidio sam da je nešto staro, kamen iz starijeg doba, fotografirao sam par slika, nakon izlaska proslijedio podatke', dodao je Vojniković.

>> Na Galovu pronađena grobnica i kostur star 8.000 godina

Nakon prvih pregleda sve je bilo jasno. Natpis spominje jedino muško histarsko božanstvo. 'Možemo zamisliti to jedno ogromno grotlo koje se nalazi pod nama duboko 100 metara i dugačko preko 200 metara u kanalima i do njega na desetine i desetine rimskih žrtvenika posvećeno božanstvu', kazao je Komšo.

Na taj su se način Histri zavjetovali za tražene usluge. U tom smislu jama je bila važna jer je predstavljala kontakt s drugim svijetom. Nama je važna da složi komadiće histarske povijesti. 'Oni su oprani, dobili su inventarne brojeve, došli su na tu veliku izložbu koju pripremamo u četvrtak', kazao je Komšo. I time su postali najbrži putnici. Od mjesta pronalaska, vađenja do samog izlaganja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju