Obavijesti Pretražite Navigacija
PRIPREMA SE I ROBOTSKA PODMORNICA

I dalje nema traga nestaloj Ininoj platformi, admiral Hranj: "Odmah po dojavi da se nešto zabrinjavajuće dešava na moru vojska se uključila u akciju"

Inina plinska platforma Ivana D
Inina plinska platforma Ivana D DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Inina plinska platforma Ivana D Galerija 1/1 >>
Načelnik Glavnog stožera HV-a admiral Robert Hranj rekao je u utorak da se odmah nakon dojave jučer rano ujutro u potragu za Ininom plinskom platformom Ivanom D uključio zrakoplov koji zbog lošeg vremena nije ništa otkrio, ali vojska je, dodao je, spremna za nastavak potrage po pozivu.

"Odmah po dojavi da se nešto zabrinjavajuće dešava na moru naša se vojska uključila u akciju po protokolima koji vrijede za Obalnu stražu. Na poziv riječkog središta za koordinaciju traganja i spašavanja na moru, angažirane su snage Obalne straže, konkretnije jedan zrakoplov koji je na operativnom zapovijedanju Obalnoj straži, koji je poletio jučer u svitanje dana, odmah čim su to uvjeti dozvoljavali", rekao je admiral Hranj.

Pročitajte i ovo Podvodne fotografije platforme Ivana D - 2 Reagirao i Greenpeace Fascinatan video iz dubine: Ovako sada izgleda slomljena Ivana D na dnu mora U potrazi za Ivanom D - 1 Pet dana potrage Platforma Ivana D na dnu je mora, što će biti s njom? "Nije oštećena, nije slomljena. Treba naći rješenje, ima više scenarija"

Kako je dodao, na traženoj lokaciji nije ništa otkrio, a nije uočeno ni moguće onečišćenje.

"Vrijeme je bilo izuzetno loše, velika je depresija i ciklona koja je došla od Italije, što je uzrokovalo snažne vjetrove, pljuskove i ogromne valove. Pristup tom području bio je moguć jedino iz zraka, u uvjetima kakve-takve vidljivosti, ali nije ništa otkriveno", podsjetio je. Danas nisu planirani novi letovi, ali su Oružane snage spremne za novo djelovanje po pozivu, rekao je admiral Hranj i dodao da su za akciju spremna i plovila, vod Obalne straže s dva ophodna broda.

"Budući da nema ugroženih ljudskih života jer platforma nije imala posadu, u skladu s tim ćemo regulirati i angažiranje naših snaga. Svi smo spremni, ali još nema takvog zahtjeva za intervenciju", rekao je admiral Hranj u Petrinji, gdje je bio na na dodjeli državnih stanova četvorici vojnih djelatnika.

I lučka kapetanica pulske lučke kapetanije Dolores Brenko Škerjanc jutros je Hini potvrdila da se potraga za plinskom platformom Ivanom D, koja je nestala u subotu u jakom nevremenu, nastavlja čim vremenski uvjeti to dopuste.

Ina: Priprema se i robotska ronilica

Ina je u utorak izvijestila da vrijeme još uvijek ne dopušta siguran obilazak lokacije plinske platforme Ivana D te kako je isplovljavanje broda izgledno u drugoj polovici tjedna, a priprema se i podvodna robotska ronilica koju Ina i inače koristi za pregled stanja objekata na moru.

Inina platforma Ivana D je nenastanjena i nalazi se oko 50 kilometara sjeverozapadno od Pule, a komunikacija i vizualni kontakt s tom platformom izgubljeni su u subotu poslijepode kada je to područje sjevernog Jadrana zahvatilo nevrijeme s jakim vjetrom i velikim valovima.

"Vremenske prilike još uvijek ne dopuštaju siguran obilazak lokacije brodom kako bi se utvrdile okolnosti događaja. Prema trenutačnoj vremenskoj prognozi isplovljavanje broda je izgledno u drugoj polovici tjedna. Uz stručnjake iz kompanije pregled na lokaciji obavit će i predstavnici nadležnih službi s kojima je Ina u kontinuiranom kontaktu vezano uz događaj", navode iz Ine u današnjem priopćenju.

Iz Ine ponavljaju da se na platformi Ivana D aktivirao sustav za isključivanje u nuždi (ESD - Emergency Shut Down) te su "zatvaranjem dubinskih sigurnosnih ventila plinske bušotine dovedene u sigurno stanje, dok je tlak u plinovodu ostao stabilan".

Također ponavljaju da događaj s Ivanom D nije imao štetnog utjecaja na okoliš te da se proizvodnja na svim ostalim odobalnim eksploatacijskim objektima odvija po planu.

"Posljednji koordinirani inspekcijski nadzor odobalnog eksploatacijskog objekta Ivana D obavljen je u listopadu ove godine te je objekt radio uz valjanu Svjedodžbu o sigurnosti za rad", zaključuje se u priopćenju Ine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene