Načelnik Glavnog stožera HV-a admiral Robert Hranj rekao je u utorak da se odmah nakon dojave jučer rano ujutro u potragu za Ininom plinskom platformom Ivanom D uključio zrakoplov koji zbog lošeg vremena nije ništa otkrio, ali vojska je, dodao je, spremna za nastavak potrage po pozivu.

Galerija Inina plinska platforma Ivana D Inina plinska platforma - 1 Inina plinska platforma - 2 +0 Inina plinska platforma - 3

"Odmah po dojavi da se nešto zabrinjavajuće dešava na moru naša se vojska uključila u akciju po protokolima koji vrijede za Obalnu stražu. Na poziv riječkog središta za koordinaciju traganja i spašavanja na moru, angažirane su snage Obalne straže, konkretnije jedan zrakoplov koji je na operativnom zapovijedanju Obalnoj straži, koji je poletio jučer u svitanje dana, odmah čim su to uvjeti dozvoljavali", rekao je admiral Hranj.

Vezani članci U potrazi za Ivanom D - 1 Platforma Ivana D na dnu je mora, što će biti s njom? "Nije oštećena, nije slomljena. Treba naći rješenje, ima više scenarija" U potrazi za Ivanom D - 3 Još se ne zna gdje je Ivana D: Sve je spremno za veliku potragu, pogledajte kako će izgledati - za Ivanom će se tragati i "podvodnim dronom"

Kako je dodao, na traženoj lokaciji nije ništa otkrio, a nije uočeno ni moguće onečišćenje.

"Vrijeme je bilo izuzetno loše, velika je depresija i ciklona koja je došla od Italije, što je uzrokovalo snažne vjetrove, pljuskove i ogromne valove. Pristup tom području bio je moguć jedino iz zraka, u uvjetima kakve-takve vidljivosti, ali nije ništa otkriveno", podsjetio je. Danas nisu planirani novi letovi, ali su Oružane snage spremne za novo djelovanje po pozivu, rekao je admiral Hranj i dodao da su za akciju spremna i plovila, vod Obalne straže s dva ophodna broda.

"Budući da nema ugroženih ljudskih života jer platforma nije imala posadu, u skladu s tim ćemo regulirati i angažiranje naših snaga. Svi smo spremni, ali još nema takvog zahtjeva za intervenciju", rekao je admiral Hranj u Petrinji, gdje je bio na na dodjeli državnih stanova četvorici vojnih djelatnika.

I lučka kapetanica pulske lučke kapetanije Dolores Brenko Škerjanc jutros je Hini potvrdila da se potraga za plinskom platformom Ivanom D, koja je nestala u subotu u jakom nevremenu, nastavlja čim vremenski uvjeti to dopuste.

Ina: Priprema se i robotska ronilica

Ina je u utorak izvijestila da vrijeme još uvijek ne dopušta siguran obilazak lokacije plinske platforme Ivana D te kako je isplovljavanje broda izgledno u drugoj polovici tjedna, a priprema se i podvodna robotska ronilica koju Ina i inače koristi za pregled stanja objekata na moru.

Inina platforma Ivana D je nenastanjena i nalazi se oko 50 kilometara sjeverozapadno od Pule, a komunikacija i vizualni kontakt s tom platformom izgubljeni su u subotu poslijepode kada je to područje sjevernog Jadrana zahvatilo nevrijeme s jakim vjetrom i velikim valovima.

"Vremenske prilike još uvijek ne dopuštaju siguran obilazak lokacije brodom kako bi se utvrdile okolnosti događaja. Prema trenutačnoj vremenskoj prognozi isplovljavanje broda je izgledno u drugoj polovici tjedna. Uz stručnjake iz kompanije pregled na lokaciji obavit će i predstavnici nadležnih službi s kojima je Ina u kontinuiranom kontaktu vezano uz događaj", navode iz Ine u današnjem priopćenju.

Iz Ine ponavljaju da se na platformi Ivana D aktivirao sustav za isključivanje u nuždi (ESD - Emergency Shut Down) te su "zatvaranjem dubinskih sigurnosnih ventila plinske bušotine dovedene u sigurno stanje, dok je tlak u plinovodu ostao stabilan".

Također ponavljaju da događaj s Ivanom D nije imao štetnog utjecaja na okoliš te da se proizvodnja na svim ostalim odobalnim eksploatacijskim objektima odvija po planu.

"Posljednji koordinirani inspekcijski nadzor odobalnog eksploatacijskog objekta Ivana D obavljen je u listopadu ove godine te je objekt radio uz valjanu Svjedodžbu o sigurnosti za rad", zaključuje se u priopćenju Ine.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju