Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvostruko više nego prošle godine

Promoviran 221 doktor znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sveučilište u Zagrebu dobilo je 221 novog doktora znanosti, koje je na svečanosti u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu promovirao rektor Aleksa Bjeliš.

Kandidati su do zgrade Kazališta došli, odjeveni u toge, u povorci od zgrade Sveučilišta, a svečanost je počela odavanjem počasti minutom šutnje preminulom predsjedniku Hrvatskog sabora Borisu Špremu. Poslije intoniranja državne himne, novim se doktorima znanosti, njihovim obiteljima i uzvanicima obratio rektor Bjeliš. Nakon što su kandidati prisegnuli, a rektor ih proglasio doktorima znanosti, oni su tradicionalnim prebacivanjem kićanke s lijeve na desnu stranu akademske kape ušli u novo akademsko zvanje.

Rektor Bjeliš svoj je govor počeo prisjećanjem na preminulog predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema nazvavši ga prijateljem Sveučilišta. Bjeliš je rekao da je današnja promocija treća ove godine i da će, nakon još dvije u listopadu, ove godine broj promoviranih doktora znanosti biti oko 1.400 promoviranih, što je gotovo dvostruko nego 2011., kad je bilo 760 promoviranih, i gotovo trostruko više nego 2010., kad je bilo 496 promoviranih.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dvostruko više nego 2011. Promovirano 339 novih doktora znanosti Sveučilišta u Zagrebu Slika nije dostupna Javna promocija Zagreb: Promovirano 189 doktora znanosti

>> Hrvatska je dobila prve magistre forenzičnih znanosti!

Po evidencijama Sveučilišta, do danas je počevši od 1877. u knjigama doktora upisano 19.885 imena, kazao je rektor Bjeliš. 'Danas ćemo stoga prijeći brojku od dvadeset tisuća doktora našeg sveučilišta. Pomislimo samo na čas što je Hrvatskoj u proteklih 135 godina značio taj neprekinut niz, popraćen jednako impresivnim nizom mentora i svih drugih koji su svim tim disertacijama doprinijeli', kazao je.

'Naša je obveza suprotstaviti se svakom pokušaju ili tendenciji relativiziranja ili zapostavljanja ključne uloge sveučilišta u sveukupnom, dakle i društvenom i gospodarskom, razvoju zemlje' jer, istaknuo je, 'takvog razvoja nema bez kreativnosti na frontama znanstvenih i tehnoloških spoznaja'.

Promovirano je 49 doktora znanosti s Filozofskog fakulteta, 43 doktora znanosti s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, 25 s Medicinskog fakulteta, po 13 s Agronomskog, Fakulteta elektrotehnike i računarstva i Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, devetero doktora znanosti s Ekonomskog fakulteta, po sedmero s Hrvatskih studija i Stomatološkog fakulteta, po petero s Grafičkog te Kineziološkog fakulteta, po četvero doktora znanosti s Filozofskog fakulteta Družbe Isusove, Pravnog fakulteta i Šumarskog fakulteta, po troje s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije i Fakulteta političkih znanosti, po dvoje s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Tekstilno-tehnološkog fakulteta te s dva studija Centra za poslijediplomske studije (Jezična komunikacija i kognitivna neuroznanost; Povijest stanovništva) i po jednog s Katoličkog bogoslovnog fakulteta, Muzičke akademije i Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene