Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Autocesta koja puni stupce crne kronike

Prometni stručnjak objasnio zašto su nesreće na autocesti A3 tako česte: "Na ravnoj dionici koncentracija pada, lakše je utonuti u san..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na autocesti A3 prometne nesreće nisu rijetkost. Zašto je to tako, za DNEVNIK.hr objasnio je prometni stručnjak Marko Šoštarić, koji kaže da su ravne ceste vozačima dosadnije, a samim time postaju i opasnije.

Autocesta A3 često puni stupce crne kronike, a koji je uzrok da se na toj autocesti često događaju prometne nesreće, za DNEVNIK.hr pojasnio je prometni stručnjak Marko Šoštarić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Očevid u tijeku Teška prometna nesreća na jugu Hrvatske: Sedam osoba ozlijeđeno u sudaru Ilustracija Očevid u tijeku Automobil sletio kod Požege: Jedna osoba prevezena u bolnicu

''Svaka nesreća ima svoje neke uzroke. To može biti i čovjek, i vozilo, i cesta, i interakcija. Tisuću je kombinacija tih faktora. U principu ravne dionice cesta jesu vozačima dosadnije. Tu pada koncentracija na vožnju i tu je veća mogućnost i spavanja ili većeg umora tijekom vožnje jer kad se vozite po zavojima, više ste koncentrirani jer morate više upravljati vozilom'', objašnjava Šoštarić.

''Kad ste na ravnoj dionici koja je duga 200 ili 300 kilometara, onda vam padne i koncentracija i lakše vam je utonuti u san, više vam se spava. Stoga tu postoji nešto veća opasnost na takvim dionicama nego na zavojitim cestama'', ističe prometni stručnjak.

Na takvim dionicama ne može se puno toga učiniti da bi se smanjila ''dosada'' i umor za volanom, no Marko Šoštarić smatra da bi najbolja mjera bile vibracijske rubne trake. ''To su bijele crte koje imaju nekakvu reljefnu strukturu i kad vozilo dođe kotačem na tu crtu, ono počne jako vibrirati i to vas razbudi'', pojasnio je Šoštarić .

Većina cesta u Hrvatskoj su zavojite, kaže Šoštarić, pa tako duge ravne dionice nisu specifičnost naših cesta. ''U principu nisu. Imamo tu dionicu prema Slavoniji, a ove ostale su malo više zavojite. Od Karlovca i prema Rijeci i Dalmaciji ipak je ta dionica malo zahtjevnija. Ima nešto više zavoja i onda je tu manja vjerojatnost, recimo, spavanja za volanom. Kad ste na zavojima, morate biti više koncentrirani na vožnju'', kaže ovaj prometni stručnjak.

Podsjetimo, u petak je kamion uletio na odmorište na autocesti A3 između Novske i Okučana i naletio na skupinu djece koja su izlazila iz autobusa. U nesreći je poginulo dvoje djece, a dvije su osobe ozlijeđene.

U utorak je u teškoj prometnoj nesreći na istoj autocesti kod Slavonskog broda jedna osoba poginula, a troje ih je ozlijeđeno. 

Početkom lipnja između Novske i Okučana u sudaru kamiona i autobusa poginuo je vozač kamiona, a osam putnika bilo je ozlijeđeno.

U travnju su u slijetanju automobila s te autoceste smrtno stradala dvojica mladića bosanskohercegovačkog podrijetla.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene