Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radovi će trajati do noći

FOTO Dijelovi urušene zgrade i skele i dalje prijete, Zagreb u prometnom kolapsu: Oglasio se i ministar Bačić - "I preostali dio vijenca bit će srušen"

Aktualno Galerija Prometni kolaps u Zagrebu Prometni kolaps u Zagrebu Foto: Tomislav Kristo / CROPIX Promet u Zagrebu nakon što je u Klaićevoj pao dio zgrade - 1 Promet u Zagrebu nakon što je u Klaićevoj pao dio zgrade - 1 Foto: Patrik Macek/PIXSELL Promet u Zagrebu nakon što je u Klaićevoj pao dio zgrade - 2 Promet u Zagrebu nakon što je u Klaićevoj pao dio zgrade - 2 Foto: Patrik Macek/PIXSELL Klaićeva ulica zatvorena nakon što su urušio dio zgrade Klaićeva ulica zatvorena nakon što su urušio dio zgrade Foto: Tomislav Kristo / CROPIX +3 Prometni kolaps u Zagrebu Galerija 1/8 >>
U centru Zagreba došlo je do prometnog kolapsa nakon što se u Klaićevoj ulici srušio dio zgrade.

Promet u centru Zagreba paraliziran je nakon što su se u Klaićevoj ulici srušili dio zgrade i skele koje su uz nju bile postavljene. 

Zbog toga je Klaićeva ulica zatvorena za promet, što je prouzročilo prometni kolaps u centru grada. 

Prometni kolaps u Zagrebu Klaićeva ulica zatvorena nakon što su urušio dio zgrade (Foto: Tomislav Kristo / CROPIX)

Reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac rekla je da pukom srećom nema stradalih.

"Ovaj dio bio je zatvoren za pješake, no nije bio zatvoren za automobile. Nekoliko automobila bilo je parkirano i pet automobila je oštećeno. Gore se odlomio jedan dio zgrade, to je ukrasni vijenac, dvadesetak metara. Oni koji su bili ovdje navode kako je bilo strašno za vidjeti i za čuti. Urušila se i skela i pala na stabla. Odlomio se komad stabla i palo sa skelom po automobilima", rekla je.

"Znamo što se dogodilo, no ne znamo zbog čega se dogodilo. Je li sve bilo po pravilima struke i osigurano kako treba biti na ovako osjetljivom gradilištu? Na terenu su sve moguće inspekcije - građevinska, inspekcija rada, a tu je i kriminalistička policija, i oni pokušavaju utvrditi što se dogodilo", dodaje.

Ministar Bačić obišao lokaciju

Mjesto je obišao i ministar graditeljstva Branko Bačić.Obišao je i vidio što se dogodilo na gradilištu.

"Najvažnije je da se nikome ništa nije dogodilo. Najvažnije je da se sada napravi uvid, sve su službe na terenu - inspektora rada, zaštite na radu, tu su i restauratori, pročelnik gradske inspekcije", rekao je.

"Utvrdit ćemo sve okolnosti, dodatno osigurati zgradu da se preostali dio vijenca ne bi urušio, a on će biti srušen naknadno kako ne bi više predstavljao opasnost", dodao je Bačić.

Na pitanje treba li osigurati i neke druge starije zgrade prilikom obnove, Bačić odgovara: "Zagreb je ogromno gradilište. Tu se radi o konstrukcijskoj obnovi, vrlo zahtjevnoj obnovi zgrada koje su građene, ova konkretno - prije 140 godina, a neke i prije više od 200, 300 godina".

"Gradilišta iznimno zahtjevna"

"Ta su gradilišta iznimno zahtjevna i za konstrukciju i za osiguranje kako se tijekom radova ne bi urušila. Ja vjerujem da se radi o respektabilnim izvođačima i nadzornim inžinjerima. Pozivam ih na dodatni oprez, s obzirom da se radi o obnovi zgrada koje su uzdrmane zagrebačkim potresom pa onda i petrinjskim potresom - da budu maksimalno oprezni s osiguranjem gradilišta i zbog radnika. Tu se radi o velikim visinama, pa da se ovakve stvari ne ponavljaju", rekao je Bačić.

Dodaje da će se pomaknuti rokovi. "Muzej će biti obnovljen, u cijelosti iz Fonda solidarnosti, ili dijelom iz drugih sredstava - to ćemo još vijeti, ali ćemo nastojati maksimalno iskoristiti sva sredstva", kazao je Bačić.

Podsjeća na smjernice koje su definirane Zakonom o gradnji, smjernicama Ministarstva kulture te navodi kako su gradilišta takva da postoji mogućnost iznenađenja.

"Čak su i stanja zgrada lošija nego što su prilikom izrade nalaza i projekta definirana pa opreza nikad dosta", zaključio je Bačić. U tijeku je uklanjanje oštećenih vozila, a u centru grada su ogromne gužve.

"Ima još uvijek dijelova koji padaju sa zgrade i prijete urušavanjem, a tu su i dijelovi skele koji su nesigurni i trebaju biti skinuti. Navodno će se na tome raditi do noći", upozorila je Štrbac.

"Sve se radilo po pravilima"

"Sve se radilo po pravilima i izvođači i mi. Tako da, što je bilo, zašto se, što je neposredan povod, to će se tek utvrditi naknadno", kazao je ranije Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt.

"Zaista je sve rađeno po P.S.-u, i projekt i javna nabava za izvođača, stručni nadzor, voditelja gradilišta, sve je prošlo proceduru koju inače prolazi i zaista ne mislim da se ovdje bilo kakav problem dogodio. Oštećena su parkirana vozila, njih pet, ali izvođač radova ima policu osiguranja i ta šteta će biti pokrivena", objasnio je zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet.

"Vidjeli smo samo izdaleka, a moramo sačekati izvještaj prometne policije, tako da zasada ništa ne znamo. Rečeno nam je da vjerojatno moramo tužiti izvođače radova, ali ne znam koliko je to ispravna informacija, to nam je rečeno", navodi vlasnica oštećenog vozila Milica.

Pročitajte i ovo Luka Korlaet - 1 urušavanje u zagrebu Korlaet nakon urušavanja zgrade: "Ovakve se stvari događaju, cijeli je grad u obnovi"

Vozila u Hebrangovoj ulici, odnosno na zelenom valu u smjeru zapada, ne miču se. Osim toga, velika gužva nastala je u dijelu Klaićeve, u Ulici Izidora Kršnjavog te u Medulićevoj ulici, koja je okomita na Klaićevu.

Prometni kolaps u Zagrebu Promet u Zagrebu nakon što je u Klaićevoj pao dio zgrade - 1 (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene