Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zimsko računanje vremena

Ne zaboravite pomaknuti kazaljke sata, a svjetla na autima upaliti od 1. studenog

Pomicanje sata (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Pomicanje sata (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Prometna policija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Prometna policija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Prometna policija (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Prometna policija (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Pomicanje sata (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Pomicanje sata (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Prometna policija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
U noći na nedjelju pomiču se kazaljke sata. U tri sata ujutro kazaljke se pomiču na dva sata. Dok ćemo mi spavati sat vremena dulje, više vremena za nadzor prometa imat će policajci diljem Hrvatske.

I ovog vikenda policija pojačano nadzire jeste li sjeli za volan pod utjecajem alkohola ili ste pak bili laki na papučici gasa. Iako je poznato da policija ovakve akcije provodi gotovo svaki vikend, i dalje ima onih do koji to ignoriraju i ne pridržavaju se zlatnih savjeta policije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Radnici se šokirali Pronađeni ljudski kosturi, na jednom i dijelovi odjeće Slika nije dostupna USKOK podignuo optužnicu Policajac u centru Zagreba starom forom pokušao podebljati kućni budžet: Pet mu Mažuranića, što ću s vama?

Gost ekipe Dnevnika Nove TV bio je zamjenik načelnika druge postaje prometne policije Goran Medić.

Iza vas je buran dan. Samo na zagrebačkom području 48 prometnih nesreća. Je li alkohol kumovao većini?

Da, osim što je bio iznimno velik broj prometnih nesreća, treba naglasiti da je bio dosta 'gužvovit dan'. Bilo je alkohola, manjih koncentracija u tim prometnim nesrećama. Ti vozači su, naravno, sankcionirani za te prometne prekršaje, osim što ide i odgovornost za izazivanje nesreće.

Osim alkohola i brzine, što se još pojačano nadzire?

Prioritet je na četiri glavne ubojice u prometu - mora se koristiti sigurnosni pojas, svi putnici koji se nalaze u vozilu moraju se vezati i mobitel se nikako ne smije koristiti uz upotrebu ruku.

Od 1. studenog preko dana vozača moraju imati upaljena svjetla - što će biti s onima koji se neće pridržavati ovog pravila?

Propisana kazna je 300 kuna, međutim naglasak je prvenstveno na sigurnosti odnosno vidljivosti i uočljivosti na prometnicama.

U studenome je potrebno zamijeniti i ljetne gume, staviti zimske. Do kada to građani moraju učiniti, što zakon kaže o tome?

Zimska oprema obvezna je odmah čim nastupe zimski uvjeti na cestama, dakle, najjednostavnije - kad je kolnik prekriven snijegom ili ledom. S druge strane, postoji i posebna odluka o proglašenju zimskih dionica, a to su većina autocesta, županijskih i državnih cesta gdje ste obvezni u razdoblju od 15. studenoga do 15. travnja koristiti zimsku opremu, bez obzira na stanje na kolniku.

Kolika je kazna za one koji se ne pridržavaju?

700 kuna je propisana sankcija za nekorištenje zimske opreme i tu je mogućnost isključenja vozila iz prometa ukoliko ono ne ispunjava uvjete za daljnje sudjelovanje u prometu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene