Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Projekt Otvoreni proračun, koji je pokrenula Hrvatska zajednica županija, omogućava građanima da jednostavno provjere na što sve župani troše novac. Projekt je realizirala tvrtka Coin iz Pule, iz koje najavljuju uskoro nove baze podataka.


Hrvatske županije odnedavno su postale vjerojatno najtransparentniji dio hrvatskih vlasti, barem kada je u pitanju jednostavno predstavljanje načina na koji troše novac svojih stanovnika. Hrvatska zajednica županija na svojim je stranicama objavila projekt "Otvoreni proračun", interaktivnu kartu koja građanima na jednostavan način daje uvid u troškove po određenim stavkama unazad tri godine. 

Vezani članci Slika nije dostupna Hrvatska zajednica županija: Čačićeva je izjava neumjesna! Slika nije dostupna Hrvatska zajednica županija nezadovoljna novom podjelom RH

Na taj način svaki građanin u tren oka može provjeriti kako njegov župan ili zagrebački gradonačelnik, troši njegov novac. Do podataka su, doduše, mogli i dosad, ali tek iščitavanjem županijskih proračuna koji su nerijetko otisnuti i na dvjestotinjak stranica. Sada na ovoj stranici možete provjeriti, primjerice, koliko vaša županija troši na plaće, a koliko ulaže u zdravstvo ili obrazovanje. 

"Proračuni su dokumenti koji su temelj našeg rada, ali su za čitanje i razumijevanje jako komplicirani. Iako smo u ovom poslu okrenuti građaninu, nekako se na njega ipak zaboravi. Stoga smo prihvatili projekt tvrtke Coin iz Pule i sada se svi proračuni hrvatskih županija i Grada Zagreba prikazuju na istovjetan, jednostavan i čitljiv način. Sad se može vidjeti kako pribavljamo novac, koji su nam izvori, na što ga i kako trošimo", kaže nam Goran Pauk, šibensko-kninski župan i predsjednik Hrvatske zajednice Županija. 

Ogroman iskorak

Iako projekt postoji već neko vrijeme, u potpunosti bi trebao zaživjeti do kraja ovog tjedna, kada će imati podatke i posljednje, Vukovarsko-srijemske županije. "Po takvom načinu iznošenja informacija o našem proračunu napravili smo ogroman iskorak po transparentnosti, a to ćemo činiti i u narednim godinama", kaže Pauk. 

Čitav projekt Zajednicu godišnje stoji oko 300 tisuća kuna, a Pauk kaže da je, kada se to podijeli na svaku županiju, prilično bagatelna cifra. 

Melita Pavlek, glavna tajnica Zajednice, kaže da projekt traje već pet mjeseci, no upravo će ovih dana zaživjeti sa svim podacima. "Osnovni cilj je bio da proračun, kojeg jedva pročitaju vijećnici, a kamoli građani, bude jasno prezentiran svima. Podaci se mogu pretraživati i po pitanjima koji dodatno pojašnjavaju stavke proračuna, točno se vidi na što novac troši pojedina županija", kaže Pavlek, dodajući da će se aplikacija ažurirati i s rebalansima proračuna.

Iz objavljenih podataka može se vidjeti da su proračuni županija značajno narasli u 2016. godini, no riječ je zapravo o tome da su od te godine županije morale konsolidirati svoje proračune i u njih uključiti sredstva proračunskih korisnika kojima su oni vlasnici, poput škola, bolnica i slično. 

Grad Pula kao pilot-projekt

Aplikaciju je izradila tvrtka Coin iz Pule koja je svoj projekt najprije predstavila gradovima, ali odaziv nije bio značajan

"S ovim projektom smo krenuli prije godinu dana potaknuti uglavnom EU direktivama vezanim za transparentnost poslovanja javnog sektora. Prvi pilot-projekt napravili smo s Gradom Pulom koji je predstavljen prije godinu dana. Nakon toga slično su napravili još neki gradovi, ali odaziv nije bio velik", kaže Lorena Gambin Veljović, direktorica tvrtke Coin, objasnivši da je suradnja sa županijama krenula nakon što su im predstavili projekt. 

Podatke dobivaju od računovodstava samih županija i gradova nakon čega se izrađuju vizualizacije. "Ovo što vidite na stranici je proračun, ali radimo i nešto više. Putem istog sučelja građanima ćemo uskoro dati i brojne druge podatke za pojedine gradove, o stanovništvu, poduzetništvu, turizmu...", kaže Gambin Veljović.

Podaci o tvrtkama, turizmu...

Ovog tjedna bi trebao krenuti pilot-projekt, ponovo s gradom Pulom, kojim će građani moći vidjeti sve informacije o tvrtkama koje posluju u Puli. "Građanin će moći odabrati tvrtku i dobit će kompletan pregled, od broja zaposlenih, poslovnih podataka i slično", kaže Gambin Veljović, dodajući da će se uskoro u sličnom sučelju moći istraživati i gospodarstvo te podaci o turizmu pojedine jedinice lokalne samouprave koji će pokazivati broj noćenja, dolaske po smještajnim kapacitetima, porijeklu gostiju i slično.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju