452674
452674
452674
452674
452674

KAKO SE TROŠI NAŠ NOVAC? Aplikacija uz pomoć koje ćemo imati izravan uvid u proračun

  • , 06.10.2016., 22:15
  • Autor:
  • komentara

Uz pomoć ove aplikacije svi građani mogu provjeriti kakvi su proračuni u njihovim općinama, gradovima i županijama.

 
 
 
 
Aplikacija (Printscreen/Otvoreni proračun)
Aplikacija (Printscreen/Otvoreni proračun)

Hrvatska zajednica županija predstavila je aplikaciju "Otvoreni proračun", uz pomoć koje će građani moći izravno dobiti podatke o visini proračuna u svojoj jedinici lokalne samouprave, kao i o stanju gospodarstva te priljevima u proračun.

Izuzev gradova, u ovaj su projekt projekt uključene i hrvatske županije te Grad Zagreb. "Ovaj projekt je dobitak za građane jer će po prvi puta na transparentan i jednostavan način imati predočene podatke o proračunu te kako se troši njihov novac. Međutim, aplikacija za cilj ima i usporedbu proračuna županija kako bi na što je moguće bolji način županije unaprijedile svoju učinkovitost i podigle kompetitivnost.

Radi se o velikom koraku naprijed u transparentnosti. Naglasio bih kako ovom aplikacijom želimo potaknuti građane na uključivanje u kreiranje proračuna", izjavio je tom prilikom Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija.

Ovim smo povodom i sami iskušali tu aplikaciju. Ukratko, zasad joj je najveći minus što su građanima vidljivi samo prihodi jedinice lokalne samouprave, kao i njihova diferencijacija slijedom izvora, a još nema uvida u rashode. Podaci se mogu pretraživati unatrag pet godina, kao i vidjeti koliki je proračun po glavi stanovnika u pojedinoj jedinici lokalne samouprave odnosno županiji.

To je zapravo najveća prednost ovog alata, jer se lako mogu usporediti financijska i gospodarska kretanja u različitim jedinicama lokalne samouprave i županijama, kao i kakvi su trendovi tih kretanja u određenom vremenskom razmaku.

Osnovni modul ove aplikacije dostupan je na stranici http://croracun.hr/ te putem web-stranice Hrvatske zajednice županija.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se