Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Transparentnost

KAKO SE TROŠI NAŠ NOVAC? Aplikacija uz pomoć koje ćemo imati izravan uvid u proračun

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz pomoć ove aplikacije svi građani mogu provjeriti kakvi su proračuni u njihovim općinama, gradovima i županijama.

Hrvatska zajednica županija predstavila je aplikaciju "Otvoreni proračun", uz pomoć koje će građani moći izravno dobiti podatke o visini proračuna u svojoj jedinici lokalne samouprave, kao i o stanju gospodarstva te priljevima u proračun.

Pročitajte i ovo Problem proračuna u Zadru - 1 tehnički proračun Sve je stalo zbog svađe: Gradonačelnik i Gradsko vijeće prebacuju loptice, a radnici strahuju za plaće Ilustracija Potrošnja i investicije Što se događa s hrvatskim gospodarstvom? Objavljeni novi podaci o BDP-u

Izuzev gradova, u ovaj su projekt projekt uključene i hrvatske županije te Grad Zagreb. "Ovaj projekt je dobitak za građane jer će po prvi puta na transparentan i jednostavan način imati predočene podatke o proračunu te kako se troši njihov novac. Međutim, aplikacija za cilj ima i usporedbu proračuna županija kako bi na što je moguće bolji način županije unaprijedile svoju učinkovitost i podigle kompetitivnost.

Radi se o velikom koraku naprijed u transparentnosti. Naglasio bih kako ovom aplikacijom želimo potaknuti građane na uključivanje u kreiranje proračuna", izjavio je tom prilikom Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija.

Ovim smo povodom i sami iskušali tu aplikaciju. Ukratko, zasad joj je najveći minus što su građanima vidljivi samo prihodi jedinice lokalne samouprave, kao i njihova diferencijacija slijedom izvora, a još nema uvida u rashode. Podaci se mogu pretraživati unatrag pet godina, kao i vidjeti koliki je proračun po glavi stanovnika u pojedinoj jedinici lokalne samouprave odnosno županiji.

To je zapravo najveća prednost ovog alata, jer se lako mogu usporediti financijska i gospodarska kretanja u različitim jedinicama lokalne samouprave i županijama, kao i kakvi su trendovi tih kretanja u određenom vremenskom razmaku.

Osnovni modul ove aplikacije dostupan je na stranici http://croracun.hr/ te putem web-stranice Hrvatske zajednice županija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene