Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Davor Tremac:

"Vrijednost ovog projekta daleko je veća od bilo kojeg novčanog iznosa"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Projekt Croatian Makers, kojem je i DNEVNIK.hr dao medijsku podršku, je uspio i 10.000 micro:bitova već je stiglo u Zagreb. Prikupljanje donacija je završeno, a sada je red na školama da se prijave za projekt. Vijest je itekako obradovala i Davora Tremca, generalnog direktora Ubera koji je također donirao projekt.

S osmijehom je Nenad Bakić javio svima da više ne uplaćuju sredstva za projekt Croatian Makers. Cilj je postignut - BBC Micro:bit (mini kompjuter) iduće će školske godine biti na stolu baš svakog učenika 6. ili 7. razreda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uber angažirao zaštitare "Drastično je povećan broj napada na vozače" Slika nije dostupna Projekt Croatian Makers "U lošem školstvu je zakopano jako puno dobrih učitelja"

"Zajedno s nekim najavljenim donacijama, skupili smo više nego dovoljno. Stoga PREKIDAMO PRIKUPLJANJE, molimo da NE uplaćujete dalje. Znam da će mnogim ovo zvučati ludo, jer se u zadnja 2-3 dana kampanje obično prikupi jako puno sredstava (60-70% obično u prva i zadnja 2-3 dana ako se ne varam), ali vas molimo da uplaćujete u druge filantropske svrhe. Nama tek ako se javimo s novim projektom", poručio je Nenad Bakić.

Njegova je poruka obradovala brojne uspješne poduzetnike i pojedince koji su donirali ovaj hvalevrijedan projekt. Jedan od njih je i generalni direktor Ubera, Davor Tremac.

"Smatram da je vrijednost ovog projekta daleko veća od bilo kojeg novčanog iznosa. Radi se o unapređenju društva kroz edukaciju mladih u područjima koja donose najveći potencijal za zapošljavanje sa vrlo visokom dodanom vrijednošću. Ako danas pogledate koji segmenti gospodarstva u Hrvatskoj najbrže rastu, pored turizma to su male tvrtke iz stojarske, elektro i software industrije, dakle već danas STEM gura Hrvatsku naprijed, a u budućnosti to može biti još više. A do toga možemo doći samo ako ćemo djecu od malih nogu poticati da stvaraju i sami probavaju, a ne da 'bubaju' nebitne činjenice napamet", kaže Tremac.

Kao inženjera strojarstva Tremca raduje čitava ova akcija oko STEM revolucije u školama. "Još od osnovne škole kada sam se natjecao na državnim natjecanjima iz informatike, često sam se pitao kako više popularizirati takve aktivnosti. Kasnije, na fakultetu sam se bavio izradom Formule Student. Stvarali smo bolid, po uzoru na Formulu 1 koji se može voziti, i s kojim smo se utrkivali. Znam koliko je to meni donijelo i znanja i zabave i omogučilo mi da danas budem tu gdje jesam. I to je ono što želimo postići ovdje. Kroz ovu akciju djeca će u školama dobiti alat za učenje, testiranje, kreativno razmišljanje, a sve to može u budučnosti dovesti do stvaranja inovacija, poslova, tvrtki. Upravo je takvim razmišljanjem i kreiran Uber. Počelo je kao vrlo jednostavna ideja, naša dva osnivača, jednom prilikom u Parizu nisu mogli doći do taksija pa su pomislili kako bi bilo odlično, da pritiskom zaslona na telefonu mogu dobiti auto s vozačem u nekoliko minuta. Dakle postojala je potreba za uslugom, a rješavanje tog problema tehnologijom dovelo je do danas najvrijednijeg svjetskog startupa", jaže Tremac.

Bakić kaže da je 10.000 micro:bitova već stiglo u Zagreb te da su otvorene prijave za donacije školama. "Natječaj je otvoren do 10. veljače 2017. U projekt se mogu prijaviti sve osnovne škole i druge ustanove (udruge, knjižnice, dječji domovi i sl.) koje rade s djecom osnovnoškolskog uzrasta", javljaju iz Croatian Makersa.

Sada je na školama i ustanovama potez da se prijave. A vidjet ćemo koji je potez Ministarstva obrazovanja. Za sada - šute.

"U Velikoj Britaniji je svako dijete u 7. razredu (ekvivalent našeg 5. ili 6.) dobilo jedan micro:bit, a na Islandu u dva razreda. Ova tehnologija se uvodi i u Norvešku i Nizozemsku. Želimo da Hrvatska brzo napreduje u STEM edukaciji i bude treća zemlja koja će na razini cijele nacije u osnovne škole uvesti ovu vrlo atraktivnu i jednostavnu tehnologiju koja ima male ulazne barijere i univerzalnu primjenjivost" - Nenad i Rujana Bakić

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene