Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raste iz godine u godinu

Proizvodnja tjestenine, ključ uspjeha u Hrvatskoj?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Evo jednog pozitivnog primjera iz domaćeg gospodarstva. Nije riječ o jednoj tvrtki, nego njih 20-ak koje se bave proizvodnjom tjestenine i kako se čini - jako im dobro ide.

Domaća proizvodnja tjestenine posljednjih se desetak godina utrostručila, udio uvoza pada iz godine u godinu. Dio naše tjestenine ide i u izvoz, pa hrvatske makarone i rezance već sada jedu i Nijemci, Britanci, Česi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kontroverzni biznis Led s Arktika izvoze u Dubai: Umjesto u oceanu topi se u skupim koktelima Poljoprivredna samodostatnost - 8 Trošak veći od 3 milijarde kuna Zašto Hrvatska uvozi proizvode koje možemo proizvoditi i sami: "Zemlja koja ne koristi svoj potencijal ne može biti bogata"

800 tortelina u minuti, oko 48 tisuća u samo jednom satu. Moderni strojevi za kvalitetnu domaću tjesteninu čija je proizvodnja procvjetala u posljednjih desetak godina. "2000. godine imali smo blizu 90 posto uvoza sada je to negdje između 50 i 60 posto. Osobito je interesantan podatak da je u proteklih pet godina domaća proizvodnja porasla tri puta", ističe Zoran Šimunić, predsjednik udruge proizvođača Naše klasje.

Pokazuju to i službeni podaci. 2000. u Hrvatskoj je proizvedeno nešto više od 6 i pol tisuća tona tjestenine, a u 2010. 17 i pol tisuća tona. "Potrošnja tjestenine u Hrvatskoj će i dalje rasti. S druge strane, ako mi danas imamo još uvijek imamo 50 posto uvoza, a ne postoji objektivan razlog da bude tako znači da su pred proizvođačima tjestenine u Hrvatskoj dobri, pozitivni dani", smatra Šimunić.

Zašto je proizvodnja tjestenine u hrvatskoj uspješna, pogledajte u video prilogu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene