Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Muke po mandarinama

VIDEO Zbog papirologije propadaju milijuni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
EU je osigurala novac za mandarine koje bi se donirale javnim ustanovama. Ipak, poljoprivrednik mora sam pronaći onoga što želi primiti donaciju, a potom kreću muke po papirima.

Država će morati vratiti Europskoj uniji novac za odštetu Neretvanima zbog ruskih sankcija, jer nitko ne zna ispuniti komplicirane formulare!

Proizvođači mandarina optužuju Ministarstvo poljoprivrede da im je trebalo pomoći s papirologijom, zbog koje bi mogli ostati bez 22 milijuna kuna pomoći.

Najveća prepreka je složena papirologija, koju svaki proizvođač mora ispuniti ako želi do obećanih sredstava Europske unije, a priču o tome donio je Dnevnik Nove TV.

Europska unija osigurala je novac za mandarine koje bi se donirale javnim ustanovama. Ipak, poljoprivrednik mora sam pronaći onoga što želi primiti donaciju, a potom kreću muke po papirima.

Poljoprivrednik najprije mora obavijestiti agenciju za plaćanje da je pronašao ustanovu koja bi primila mandarine; nakon čega slijedi izjava da su mandarine namijenjene slobodnoj distribuciji. Formularom se pozivaju i poljoprivredna inspekcija i ostale agencije, nakon čega mandarine konačno kreću prema odredištu. I naposljetku, formular za naplatu svog novca.

Pročitajte i ovo Čovjek pao u grob - 1 Dan uoči Sisveta Pao u grob i zvao 112, njima je to bilo smiješno: "Bolovi su nesnosni. Drago mi je da sam pobijedio laži" Ilustracija Sud odlučio Krenula po margarin, a onda se dogodila nezgoda: Trgovački lanac mora joj platiti gotovo osam tisuća eura

Oni su na izmaku snaga - prodaja je gora nego ikad

Uz to, pred poljoprivrednicima su i druge muke. Europska unija osigurala je novac za donaciju 8000 tona. Ipak, do sada su iz doline Neretve krenule tek dvije tisuće tona.

A da je moglo i drugačije pokazuje primjer LAG-a Neretve koji je poljoprivrednicima osigurao prodajna mjesta po Hrvatskoj i riješio cijelu papirologiju. I tako su u dva tjedna prodali 300 tona mandarina.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene