Prepucavanje proizvođača i inspekcija (Foto: Dnevnik.hr) - 7
Prepucavanje proizvođača i inspekcija (Foto: Dnevnik.hr) - 7

Vrsta salmonele koja je pronađena u nekoliko domaćih proizvođača piletine - salmonela infantis - razlog je prepucavanja između proizvođača i inspekcija.


Dok se proizvođači pozivaju na europsku uredbu koja tu bakteriju nema na zabranjenoj listi, inspekcije i ministar poljoprivrede pozivaju se na hrvatske kriterije i tvrde - ta je salmonela opasna. Zanimljivo - Hrvatska nema u zakonu mnogo riješenih stvari.

Domaća piletina i dalje je tražena, a trgovci uvjeravaju kako je meso prošlo sve kontrole.

"Mi smo maleni i kod nas prije nego pile iziđe iz klaonice ima detaljan pregled“, kaže prodavačica Ana Jurač i dodaje kako se obavlja i pregled za salmonelu infantis.

Upravo ta vrsta salmonele pronađena je u nekoliko domaćih proizvođača. Branili su se tvrdnjom da u zakonu ne stoji da je ta vrsta bakterija opasna. Ministar poljoprivrede im uzvraća.

Tolušić: "Skuahjte ručak pa mi se javite"

"Svi oni koji misle da ova salmonela nije škodljiva predlažem da to zaraženo meso naprave jedan ručak pa neka mi se jave sutra u isto ovo vrijeme“, kaže ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Iako uredba Europske komisije taj soj salmonele ne zabranjuje, sanitarna inspekcija meso zaraženo tom bakterijom povlači s tržišta.

"Sanitarna inspekcija je temeljem Procjene rizika i Zakona o hrani donijela mjere povlačenja s tržišta i zbrinjavanja nesukladne hrane te je podigla optužne prijedloge“, poručuju iz Sanitarne.

U ministarstvu poljoprivrede kažu, europska uredba dopušta državi članici da sama odluči što će zabraniti.

"Pridržavamo se propisa EU, hrvatskih zakona i procjene rizika što nam dopuštaju rezolucije vijeća Europe, ništa drugo“, kaže Tolušić.

Agencija za hranu: "Postoji rizik za zdravlje"

Da postoji rizik za zdravlje tvrde i u Agenciji za hranu.

"Taj soj je opasan jednako kao i sve ostale salmonele i enteritidis i tifimurium koje su i navedene u uredbi“, kaže Birigita Hengl, načelnica odjela za procjenu rizika Hrvatske agencije za hranu.

Očekuje i da će svoja pravila uskoro promijeniti i Europska unija.

"U trenutku kad uvide da se broj ljudi oboljelih od salmonele infantis povećava kao i da se povećava njena prisutnost kako u primarnoj proizvodnji tako i u mesu peradi“, kaže Hengl.

U ministarstvu poljoprivrede objašnjavaju i da Europska uredba ne propisuje ni utvrđivanje salmonele u jajima - a nedavno smo imali smrtni slučaj upravo zbog salmonele u jajima.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr