Obavijesti Video Pretražite Navigacija
tijekom noći i u srijedu

Stiglo novo nevrijeme i zahladnjenje: U Dalmaciji zabilježen i "meteorološki tsunami"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova porcija kiše stiže nam tijekom noći i u srijedu. Najviše grmljavinskih oluja moguće je na srednjem i južnom Jadranu.

Organizacija koja prati oluje u Europi (ESTOFEX) na svojim je stranicama objavila upozorenje od drugog stupnja od moguća tri. Mapa munja Ligtning maps pokazuje pak kako se nakupina grmljavinskih oblaka preko Jadrana kreće prema hrvatskoj obali.

Pročitajte i ovo Sunčan dan u Zagrebu Vremenska prognoza Planirate kraj tjedna provesti otvorenom? Meterolog otkriva kakvo vas vrijeme čeka Ilustracija Vremenska prognoza Kakvo nas vrijeme očekuje ovaj tjedan otkriva meteorolog Nikola Vikić-Topić

Preko naših krajeva tijekom noći premješta se prava hladna fronta sa sjevera iza koje će ostati svježe, ali i dosta vjetrovito.

Jak pljusak u večernjim je satima utorka zahvatio i Rijeku, a olujna linija oblaka potom se preselila nad Dalmaciju te donijela kišu, pljuskove, grmljavinu i osvježenje te na nekim lokacijama na obali i otocima i pojavu koja se popularno naziva meteorološki tsunami, donosi Dalmacija danas.

Radi se o naglim oscilacijama razine more uslijed promjena u tlaku zraka koje se događaju zbog prelaska atmosferskog poremećaja preko Jadrana. Pojava je zabilježena na svim srednjodalmatinskim otocima, većinom između 20 i 22 sata, a najizraženija je bila u Starom Gradu na otoku Hvaru.

Na Pelješcu je razina mora u samo desetak minuta oscilirala čak oko dva metra pa su zbog oseke brodice ostale na suhom. Nevrijeme je u kasnim večernjim satima pogodilo i Dubrovnik, no srećom nije bilo tuče.

I u srijedu će biti dosta vjetrovito, i to ne samo na Jadranu, gdje će zapuhati umjerena i jaka bura, nego i u unutrašnjosti, gdje će puhati umjeren sjeverac.

Poslijepodne nas čeka razvedravanje i uglavnom suho vrijeme. I dalje će puhati umjeren sjeverac i sjeveroistočnjak.

Južni dio Jadrana poslijepodne očekuje naoblačenje uz kišu i grmljavinske pljuskove. Kasnije poslijepodne razvedrit će se na sjevernijem dijelu Dalmacije, a zapuhat će umjerena do jaka bura.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene