Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ministarstvo izdalo upozorenje

Prvi val već protutnjao Istrom: Nevrijeme već došlo i pred Karlovac, uskoro će zahvatiti veći dio središnje Hrvatske

Damjana Ćurkov (Foto: Dnevnik.hr)
Damjana Ćurkov (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Damjana Ćurkov (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Nevrijeme je već protutnjalo Istrom gdje je u subotu ujutro najžešće bilo u unutrašnjosti. Na dijelovima Pazinštine i Žminjštine bilo je čak i krupnije tuče.

Meteoalarm je izdao narančasto upozorenje, što označava "opasno vrijeme", za riječku i gospićku regiju, gdje se očekuje jači vjetar, kiša i grmljavinsko nevrijeme.

Pročitajte i ovo Pijavica na Cresu Olujno nevrijeme VIDEO Štete od nevremena u više županija, u kampu kod Duge Rese uslijed udara groma ozlijeđena žena Slika nije dostupna Iz ljeta u... ? Još dva dana i onda nagli "rez": Uživajte u vrućem vikendu jer idući tjedan temperature drastično padaju

Preporuku nautičarima i pomorcima izdalo je i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. 

"Samo tijekom posljednjeg nevremena zabilježenog sredinom ovog mjeseca, zaprimljeno je više od 120 poziva pogibelji na moru te provedeno 50 spasilačkih akcija, a u kojima su službenici lučkih kapetanija spasili 65 osoba", kaže se u priopćenju Ministarstva u kojem se poziva nautičare da prate vremensku prognozu i ne isplovljavaju ukoliko ona ne bude povoljna, da osiguraju vezove svojih plovila u lukama, sigurno sidre u uvalama zaklonjenim od vjetra i valova i slično. 

Zbog promjene vremena tijekom vikenda je osigurana pripravnost svih plovila lučkih kapetanija prema procjenama područja najveće ugroženosti.

U posljednja 24 sata najviše kiše palo je u Starom Pazinu (16 mm) i Špinovcima (14 mm), a to je tek uvod u jače pogoršanje vremena koje predstoji uz lokalno više od 50 mm kiše, javlja Istramet.

Krivac - hladna fronta

Obilježja vremena ovaj vikend pokazuju kako će subota i nedjelja biti nekako bliži jeseni nego ljetu. Vikend će obilježiti oblaci, kiša, pljuskovi, obilnija oborina, jak vjetar te osjetni pad temperature.

Kiše i pljuskova će biti prvo na sjevernom Jadranu, zatim prema sredini dana i u gorju te središnjim predjelima, a prema kraju dana i drugdje... Obilnih oborina može biti posvuda, ali najizglednije su na sjevernom i srednjem Jadranu te u zapadnim predjelima unutrašnjosti.

Krivac za ovu promjenu vremena je hladna fronta koja nam se približava, a u sklopu koje će stiči vlažan, nestabilan i hladniji zrak.

U subotu ujutro uz postupan porast naoblake već će u noći na sjevernom Jadranu biti kiše ili grmljavinskih pljuskova, ponegdje i obilnijih. Prema sredini dana u subotu će ih biti i u gorju te središnjim predjelima. Na jugu i istoku će još uvijek biti sunčano. Na kopnu će puhati sjeverni vjetar, a na moru jugo. Temperatura će još uvijek biti bez promjene.

U nastavku dana u subotu u središnjoj Hrvatskoj sve češće će padati pljuskovi i kiša, ponegdje i obilnija. Puhat će umjeren, na udare i jak sjeverni vjetar, a temperatura ponegdje i 5 do 6 stupnjeva niža od današnje.

U Slavoniji će se postupno skupljati sve više oblaka tako da će i tamo prema večeri biti kiše, pljuskova i pojačanog vjetra. Temperatura će u najtoplijem dijelu dana biti oko 30 stupnjeva.

Na sjevernom Jadranu i u gorju vrijeme će biti oblačno s kišom i grmljavinskim nevremenima, ponegdje i obilnijim.. U gorju će puhati umjeren, na udare i jak sjeverni vjetar, a na moru jugo koje će krajem dana okrenuti na jaku i olujnu buru što će dovesti do problema u prometu.. Temperatura će se kretati od 22 stupnja u gorju do 29 stupnjeva na moru.

U Dalmaciji će biti najsunčanije, ali i ovdje će se postupno oblačiti pa će pljuskova biti prvo na sjevernom dijelu, a u noći na nedjelju i drugdje. Uz jugo temperatura će narasti najviše do 33 stupnja.

U sljedeća tri dana na kopnu, još će u nedjelju biti oblačno s kišom ili pljuskovima te obilnijim oborinama - osobito u noći sa subote na nedjelju. Glavna značajka vremena će biti i osjetni pad temperature, ponegdje i za 10 stupnjeva pa će nam trebati i dugi rukavi, ali samo na kratko jer nas već u ponedjeljak očekuje sunčanije vrijeme.

I na Jadranu će osobito u noći na nedjelju biti obilnijih oborina, moguće su i izraženije nevere. U nedjelju će prvo na sjevernom dijelu biti jake i olujne bure, podno Velebita na udare i orkanske, a onda će tijekom dana zapuhati i duž obale.

Ukoliko se spremate na put, bura je svakako nešto na što trebate obratiti pozornost. Sve u svemu pripremite kišobrane, a i neka laganija jakna neće biti na odmet. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene