Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U očekivanju

Prognoza mora zaštita od budućih plimnih valova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz mora je izvučena dvadeset i dva metra duga ribarica koju je u Kraljevici prije dva dana potopilo jako nevrijeme. Roniocima i vatrogascima bio je potreban cijeli dan za vađenje ribarice teške 160 tona. Izvađena je, ali i potpuno uništena.

Šteta u jadranskim gradovima nakon plimnog vala još se utvrđuje, a sigurno je tek da će biti milijunska. Građani ne znaju kako će je nadoknaditi jer još nije proglašena elementarna nepogoda. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Materijalna šteta Prvi podaci o šteti od potresa u Crnoj Gori: ''Iz svakog sela u Goliji zovu me da su im popucale kuće, štale..." Poplava Neretva - 4 nakon obilne kiše Zbrajaju se štete na jugu zemlje, izlila se Neretva: "Otišao nam je sav namještaj, voda je bila i do pola metra"

>> Povukao se plimni val, ostale milijunske štete

>> VIDEO: 'Divlje more' izazvalo kaos na Jadranskoj obali

>> Plimni val poplavio jadransku obalu

Mnogi smatraju kako su se štete uz malo volje i ulaganja mogle ako ne izbjeći, barem smanjiti. I to gledajući prognozu mora, koju Hrvatska, za razliku od Italije i Grčke, nema.

'Kad bi postojao takav sustav u moru mogli bismo nekoliko dana unaprijed predvidjeti pojavljivanje velikih plimnih valova odnosno visokih razina mora', rekao je Ivica Vilibić iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo. 

>> Jutros najviša razina Jadranskog mora od 1929.

Osim za prognoziranje ovih pojava, sustav bi se koristio za potrage i onečišćenja na moru. Iz resornog ministarstva odgovaraju kako nam ne treba ovakav sustav jer već postoje određene mjerne stanice. Plimni val je iznimno rijetka pojava, pa ovakav centar smatraju odgovorni nije potreban u Hrvatskoj.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene