Obavijesti Video Pretražite Navigacija
profil bivšeg ministra

Od gradskog zastupnika do ministra: Filipovića je šef često branio i za njega birao najljepše riječi

Aktualno Galerija Davor Filipović - 1 Davor Filipović - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Davor Filipović - 2 Davor Filipović - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Davor Filipović - 3 Davor Filipović - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Davor Filipović - 4 Galerija 1/4 >>
O novom ministru, nasljedniku Davora Filipovića znat će se iza Nove godine. A kakav je bio stari? Izvanredni profesor na fakultetu, gradski zastupnik, kandidat za gradonačelnika i ministar. Baš tu posljednju funkciju obilježili su gafovi i afere u sektoru Davora Filipovića. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Kopčić.

Davor Filipović u utorak je postao  još jedan u nizu bivših Plenkovićevih ministara. Jubilarni 30.

Zastupnik u gradskoj skupštini, nakon Vanđelića uskače kao kandidat za zagrebačkog gradonačelnika. U kampanji se proslavio izjavom o izgradnji – tvornice cjepiva.

"Trebamo iskoristiti ovu šansu da se pozicioniramo kao centar izvrsnosti i da se napravi tvornica cjepiva protiv COVID-a koja će biti temeljena na mrna, mrmrnaa tehnologija", govorio je Filipović u ožujku 2021.

Obećanje nije ispunio. Gradonačelnik nije postao. Ali politička karijera Davora Filipovića ubrzo je krenula uzlaznom putanjom. Uz Anju Šimpragu i Marina Piletića, nagrađen je ministarskom pozicijom.

Šef ga je često branio i za njega birao najljepše riječi.

"Agilan čovjek, doktor znanosti s 26 godina, profesor, sportaš, pristojan, ali ima onu sportsku drskost koja je potrebna za veliku političku utakmicu koja je pred njim", hvalio ga je Andrej Plenković također u ožujku 2021.

Pročitajte i ovo Meso crne slavonske svinje objavila EK Meso crne slavonske svinje postalo 46. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u EU-u

Ali, ministru gospodarstva i održivog razvoja nizao se problem na problem. Zbog afere PLIN u kojoj je HEP zbog viškova plina u mjesec dana ostao bez 10 milijuna eura…

"Nitko u ni jednom trenutku ni mene kao ministra niti potpredsjednika Vlade niti premijera nije obavijestio da plin ide u sustav i da se prodaje ovako!", tvrdio je Filipović u srpnju.

Dok je HEP plin kupovao od INE pa ga prodavao za sitniš, Filipović je ponavljao da o tome nije ništa znao. Pa iz jedne u drugu aferu – SMS. Zbog poruka koje je kao ministar izmjenjivao sa suvlasnikom tvrtke koja je kupovala jeftini plin i skupo ga prodavala, kao svjedoka ispitivao ga je i USKOK.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja, saborski zastupnik (Most) ODGOVOR NA PROZIVKE Grmoja komentirao smjenu ministra Filipovića i ulogu Mosta u aferi, a ima i poruku za premijera: "Plenkoviću, dolazimo po tebe"

"Ja sam tamo pozvan s obzirom na to da sam bio član Nadzornog odbora, istaknuo sam i odgovorio sam sve što su me tamo pitali", rekao je u lipnju.

Sam se Filipović nazivao čovjekom od pravila. Prisjetio se tako zgode iz Amerike, gdje je studirao. Pa pojasnio kako je 20 minuta stajao na semaforu, jer nije znao kako radi senzor, a cestu na crveno - nije htio prijeći. Oporba se sada na društvenim mrežama prisjeća Filipovićevih izjava.

Pročitajte i ovo Marko Biočina i voditelji Dnevnika Nove TV ANALIZA DNEVNIKA NOVE TV "Ispada da je premijer Filipovića smijenio zbog odabira suradnika, a on sam je gotovo 30 puta u slučaju ministara odabrao pogrešno"

Premijer ga je branio od svih afera. Ali, preko zadnje nije prešao. Pitanje je, je li mu više zamjerio potencijalni Lovrinčevićev reket ili ipak dilanje ključnih informacija Plenkovićevom najljućem političkom protivniku Mostu. Kako god, Davor Filipović više nije ministar.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene