Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik u posjetu Sisku i Petrinji

Milanović potpisao prijedlog za izbor predsjednice Vrhovnog suda: ''Ona je prva liga"

Predsjednik Republike Zoran Milanović posjetio je danas Sisak i Petrinju. Otkrio je da je potpisao prijedlog Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnoga suda, a HDZ optužio za trgovinu.

Predsjednik Zoran Milanović posjetio je u povodu Međunarodnog dana žena Metalurški fakultet u Sisku gdje je održao radni sastanak s dekanicom, prodekanicama te studenticama i studentima Fakulteta. 

Pročitajte i ovo Zoran Milanović čeka se most? Milanović već ima podršku 57 zastupnika? "Pitali su nas želimo li razgovarati" Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj

Iz Petrinje je predsjednik dao i izjavu za medije. ''Građani su strpljivi, ali žele da obnova bude brža'', kazao je.

Kada je riječ o predlaganju Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda, Milanović je rekao da je taj prijedlog potpisao i danas ga šalje u Sabor. ''Pristala je. Ona je potpuno formirana osoba, i što je najbitnije ima se gdje vratiti, na jedan od prestižnijih poslova'', kazao je.

Komentirao je izjavu Gordana Jandrokovića koji je rekao da predlaganje Zlate Đurđević nije u skladu sa Zakonom. ''Podsjetit ću vas tko je Gordan Jandroković'', počeo je Milanović.

''2005. godine, kada je virio Sanaderu iz... rukava ili nogavice, Sanader je donio odluku na sjednici Vlade da se makne neka ploča iz nekog grada. To nije bilo baš po proceduri, to je trebao biti upravni postupak. Do njega je sjedio njegov štićenik Jandroković. To je bilo tad, danas je drugačije. Danas prvo doneseš zakon koji je neustavan, a doći ću i na tu temu, i kažeš da to nećeš staviti u proceduru. Ovdje je cilj sputati dolazak na čelo Vrhovnog suda osobu s integritetom i osobu koja nije dio organizacije, klike'', kaže Milanović. 

''Đurđević je prva liga''

''Osoba je prva liga, a to što ne odgovara ekipi, i to što HDZ želi trgovati, ja trgujem samo na svjetskim burzama. Da vidimo što će gospoda smisliti sljedeće'', poručuje. Kaže i da je moguće da prijedlog u Saboru ''stoji u ladici'' i dodaje da bi se Vlada u tom slučaju mogla pozivati na vladavinu prava.

Komentirao je i ustavnu tužbu podnesenu zbog toga zakona. Kaže da je time omogućeno "HDZ-ovoj vertikali na Ustavnom sudu da donese odluku kakvu žele donijeti".

"Ta odluka se u ovom trenutku koordinira između Šeksa, njegovog vjenčanog kuma Šeparovića i njegove najbliže suradnice koja je zajedno s njim politički ubačena, Snježanom Bagić", kazao je.

Stranački privatluk

Osvrnuo se na ovlasti predsjednika Ustavnog suda.

"Vidjeli ste kako se donose odluke na Ustavnom sudu. Dinamikom kada to hoće Šeksov kum i prije toga ravnatelj obavještajne službe iz vremena HDZ-a, daju se sucima izvjestiteljima kojima on odabere. To je čisti stranački privatluk. I izlaze van kada on odabere. U ovom slučaju će ostali suci, njih 11, biti obavješteni dva dana prije tog svečanog datuma, a to će biti negdje kad bude odgovaralo Šeksu, Plenkoviću i HDZ-u, i onda će ta sudačka većina, po starom obrascu, to izglasati", kazao je Milanović te dodao da će ta odluka biti da je zakon ustavan.

''Moja kandidatkinja je Zlata Đurđević i to je to. Ne znam kakva bi se mrlja u njenoj karijeri morala dogoditi, ali ona je moja kandidaktinja. Read my lips'', poručuje.

Premijer ili ruski car?

Na pitanje novinarke zašto sada kritizira, a nije promjene u izboru Ustavnog suda radio dok je bio premijer, Milanović je odgovorio: ''Možete ponoviti pitanje?Ne razumijem jer ne znam jesam li bio premijer ili ruski car''.

“Ako me pitate što sam napravio kao premijer, ništa, jer u mom mandatu premijera nije bilo izbora ni jednog suca Ustavnog suda'', rekao je. Kaže da će se vidjeti što će predložiti Ustavni sud.

Milanović je na pitanje je li ga premijer Andrej Plenković pozvao na razgovor najprije objasnio da je Plenković predsjednik HDZ-a, a on predsjednik države te da je on taj koji poziva na razgovor.

''Žele je se riješiti sa Suda''

Kaže da je kandidatura ustavne sutkinje Lovorke Kušen za sutkinju Međunarodnog suda za ljudska prava također primjer HDZ-ove trgovine.

''Zanimljivo je da ju je Vlada kandidirala, jednu takvu osobu koja pokazuje priličnu razinu autonomije i pameti. Razlog je – žele je se riješiti iz Ustavnog suda. Žele je se otarasiti i onda u trgovini s SDP-om, jer sami neće moći, postaviti nekoga tko će biti kuš. Eto, tako funkcionira hrvatska demokracija'', tvrdi predsjednik.

''Postoje žene i žene...''

Usput je čestitao i Dan žena. ''Postoje žene i žene. I to čudi mene. Postoje žene koje su jake i borbene,  koje će nasilnike i sve koji im se nađu na putu udariti na jedno mjesto. I postoje one koje glumataju'', kaže.

Milanović nije želio komentirati odnose u Sisačko-moslavačkoj županiji.

''Ne bih rekao da su građani taoci lokalnih izbora, odaziv će biti standardno mali. Građani imaju drugih briga osim izbora. Ja ih mogu samo pozvati da sudjeluju na izborima. Imam situaciju koja me sputava da sudjelujem, pa da i glasam. Valjda jednog dana više neću biti predsjednik", rekao je

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene