Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Pošaljite premijeru svoje platne liste''

''Pojačavamo pritisak'': Sindikati objavili u kojim županijama neće biti nastave u srijedu i četvrtak

Štrajk u školama se nastavlja. Sindikati su objavili u kojim županijama neće biti nastave u srijedu i četvrtak. Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem pozvala je zaposlene u obrazovanju da premijeru Andreju Plenkoviću pošalju na mail svoje platne liste.

Nastave u srijedu neće biti u: Splitsko-dalmatinskoj i Virovitičko-podravskoj županiji

Nastave u četvrtak neće biti u: Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji

Štrajk u školama traje već 14 dana, a nastavit će se i i 15.

''Štrajk je jednakog intenziteta'', rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec govoreći o broju onih koji su u cirkularnom štrajku već dva tjedna.

Pročitajte i ovo Vilim Ribić (Foto: Dnevnik.hr) PRESICA SINDIKATA ZNANOSTI Ribić na prozivke ljutito poručio: "Objavit ćemo naše plaće onda kad mediji objave kolike su plaće glavnih urednika!"

Osvrnuo se na jučerašnji sastanak s ministrom financija Zdravkom Marićem i ministrom rada Josipom Aladrovićem te je kazao da su sastanak napustili jer nisu dobili termin za razgovor o svojim zahtjevima, odnosno termin za razgovor o povećanju koeficijenata.

''To je sada političko pitanje, a ne interesno pitanje o nadoknadi zaostajanja plaća'', kaže Mihalinec. ''Nismo čuli ni jedan argument iz Vlade da naši zahtjevi nisu opravdani'', rekao je.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem ustvrdila je da je socijalni dijalog u Hrvatskoj mrtav te da je za to odgovorna Vlada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Štrajk prosvjetara Ministar financija o koeficijentima na plaće: ''Sustav je nepoznat i netransparentan, nismo sasvim sigurni što imamo''

''Da bi premijer shvatio kolika je plaća u obrazovanju, dat ćemo poziv svojim zaposlenicima da na premijerov mail šalju svoje platne liste. Učitelji se ne smiju sramiti svoje plaće, ona je puno manja nego je objavljeno u medijima'', rekla je Šprem te je dodala da će poslati svoju platnu listu da shvati da je njezina plaća ''puno, puno manja od njegove''. Otklonit će mu, kaže, sumnju i vrlo rado poslati svoju platnu listu.

Šprem kaže da su iz Vlade sindikate optužili za performans, ali da će performans tek vidjeti. Međunarodne su institucije, kaže, izvijestili o nepostojanju socijalnog dijaloga i podršku su dobili. ''Štrajk se odvija u Hrvatskoj, ali je izašao iz granica Hrvatske'', rekla je Šprem.

''Svim našim članovima dat ćemo mail adrese na koje da šalju svoje plaće, pa neka u Vladi izračunaju kolika je prosječna plaća i zašto su ljudi u štrajku'', rekao je Mihalinec.

Upitana o mogućnosti neplaćanja dana provedenih u štrajku, Šprem je na konferenciji iznijela argumente zašto bi dani u štrajku trebali biti plaćeni te navela da sindikati pojačavaju pritisak.

Podsjetimo, u srijedu će štrajkati i fakulteti.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene