Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporazum o javnoj nabavi

Pročitajte kako će zdravstvene ustanove štedjeti u nabavi lijekova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ravnatelji 12 zdravstvenih i javnih ustanova čiji je osnivač Republika Hrvatska potpisali su danas u Ministarstvu zdravlja sporazum o provedbi zajedničke javne nabave proizvoda i usluga radi postizanja ušteda u nabavi lijekova, medicinskog materijala, goriva, prehrambenih i drugih proizvoda.

Planirane uštede, rekao je ministar zdravlja Rajko Ostojić, su oko dvije milijarde kuna, a ako se sporazumu pridruže i županijske bolnice, ušteda će biti oko tri milijarde kuna. Dodao je da će razliku što je do sada išla dobavljačima opreme, ravnatelji bolnica moći pridonijeti smanjenju listi čekanja.

‘Bolnice su do sada same nabavljale potrebnu opremu, a ceh plaćao zdravstveni sustav, država i pacijenti, a da bi se to izmijenilo potpisujemo ovaj sporazum’, rekao je ministar. Pojasnio je da ovime svaka bolnica dobiva svoj djelokrug proizvoda koji će nabavljati i za ostale bolnice čime će se cijene izjednačiti i spustiti. Mjesečni limit svih bolnica iznosi 700 milijuna kuna, rekao je.

Kazao je da su vidljive razlike u nabavnim cijenama bolničke opreme i materijala između kliničkih i županijskih bolnica i pozvao je bolnice čiji su osnivači županije i gradovi da se pridruže projektu zajedničke javne nabave. Ministar Ostojić je istaknuo da je to prva strukturna reforma ove vlade, a radi se o provođenju zajedničke javne nabave kako bi se postigla najbolja vrijednost za uložena financijska sredstva, odnosno postigle uštede u nabavci lijekova i drugih proizvoda koji se koriste u tim ustanovama.

Pročitajte i ovo Ministar zdravstva Vili Beroš pad CEZIH-a Ministar Beroš otkrio zašto nije radio sustav za recepte i preglede: "Žao nam je što se ovo događa, ali nije neočekivano" Ilustracija kazneno prijavljena Uhićena liječnica koja je ispisala gomilu recepata i u ime pacijenata podizala lijekove

>> Ministar Ostojić: Liste lijekova će se odsad mijenjati barem triput godišnje

Svaka će bolnica u idućih mjesec dana kontaktirati sve ostale ustanove o djelokrugu rada, provjeriti cijene, utvrditi količine koje su im potrebne za iduće dvije godine, a taj će posao biti u odgovornosti ravnatelja pojedine ustanove. Nakon što dobiju suglasnost Ministarstva zdravlja, ustanove ovlaštene za javnu nabavu određene grupe proizvoda ili usluga provode u roku od pet dana otvorene postupke nabave i odmah po izvršnosti odluke o odabiru ponuda sklapaju okvirni sporazum za razdoblje od dvije godine. Sporazume s odabranim ponuditeljima zatim sklapaju bolnice te izvješćuju Ministarstvo zdravlja o ostvarenim uštedama na godišnjoj razini.

Naglasio je da je prilikom pripreme dokumentacije važno poštovati načela tržišnog natjecanja, jednakog tretmana, zabrane diskriminacije, uzajamnog priznavanja, razmjernosti i transparentnosti. ‘Sporazum o ovlaštenju središnjeg tijela za javnu nabavu za provođenje postupaka zajedničke nabave i sklapanja okvirnih sporazuma’ potpisalo je 12 zdravstvenih ustanova kojima je osnivač RH, među kojima je pet kliničkih bolničkih centara (KBC Zagreb, KBC Osijek, KBC Rijeka, KBC Split, KBC ‘Sestre milosrdnice’), dvije kliničke bolnice (KB Dubrava, KB Merkur), tri klinike (Klinika za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’, Klinika za ortopediju Lovran, Klinika za dječje bolesti Zagreb ‘Klaićeva’) te HZZO i HZJZ. (Hina) 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene