Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon godinu dana Hrvatska je dobila novu listu lijekova kojom će se uštedjeti 150 milijuna kuna.


Većina je lijekova generička, ali na listu je uvršteno i 17 potpuno novih lijekova i to za liječenje plućne hipertenzije, multiple skleroze, karcinoma štitnjače i drugih bolesti.

Novi lijekovi uvršteni su i na Dopunsku listu i to za dijabetes i depresiju. Ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je kako će se od sada lista lijekova mijenjati barem tri puta na godinu zbog ušteda.

Vezani članci Slika nije dostupna Pročitajte kako će zdravstvene ustanove štedjeti u nabavi lijekova Slika nije dostupna Ostojić: Situacija s neplaćanjem je neizdrživa

Na nove liste lijekova uvršteno je 17 potpuno novih i 126 generičkih lijekova, izjavio je ministar Ostojić na konferenciji za novinare nakon sjednice Upravnog vijeća HZZO-a.

HZZO je ujedno snizio i cijene za ukupno 663 oblika lijeka, čime su ostvarene uštede za oko 150 milijuna kuna. Usvajanjem novih lista, cijene nekih lijekova snižene su između 20 i 30 posto, ustvrdio je ministar. Ocijenivši nedopustivim što liste nisu mijenjane od svibnja prošle godine, rekao je da će se ubuduće nastojati donositi nove liste barem tri puta godišnje.

Upravno vijeće HZZO-a danas je prihvatilo i izmjene i dopune Pravilnika o ortopedskim pomagalima, a po kojima će osigurane osobe ponovno moći nadoplatiti vrijednost invalidskih kolica, ako kolica, kupljena na doznaku HZZO-a, koštaju više nego što je propisano Pravilnikom.

Nepokretnim traheotomiranim osobama, potpuno ovisnima o tuđoj pomoći, te osobama oboljelima od spinalne mišićne atrofije omogućeno je ostvarivanje prava na 900 aspiracijskih katetera tromjesečno.

Dosadašnji pravilnik o ortopedskim pomagalima ministar je nazvao zornim primjerom birokratskog sljepila i kukavičjim jajem, zahvalivši ravnatelju HZZO-a Siniši Vargi i predsjedniku Upravnog vijeća HZZO-a Marijanu Cesaru što su u zadnjih nekoliko tjedana uspjeli riješiti pitanja na koja se čekalo više od godinu dana.

Donošenjem novih lista lijekova, na Osnovnu listu lijekova HZZO-a, bez nadoplate, uvršteni su, među ostalim, novi lijekovi za liječenje plućne hipertenzije, multiple skleroze, karcinoma štitnjače, gljivičnih infekcija i kroničnih hepatitisa, dok su na Dopunsku listu uvršteni novi lijekovi za šećernu bolest i depresiju.

Ministar je komentirao i izvješće o troškovima liječenje hrvatskih osiguranika u inozemstvu, koji su prošle godine iznosili 42,5 milijuna kuna. Tu nešto moramo mijenjati i smanjiti troškove domaćom primjenom tih metoda koje se sada obavljaju u inozemstvu, rekao je ministar. Cilj nam je, istaknuo je, vratiti hrvatsku medicinu u vrh europske medicine.

Govoreći o poduzetim mjerama, Cesar je istaknuo kako je u HZZO-u osnovano novo povjerenstvo za lijekove i novo povjerenstvo za ortopedska pomagala koja će danas početi s radom. "Nastojat ćemo rješavati sve probleme, onako kako se sukcesivno javljaju, posebno probleme birokratskog sljepila, kako bi pacijent zauzeo centralno mjesto u sustavu", istaknuo je Cesar. (M.K.B./B.V./Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.