Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zapeli zbog trovanja

Pročelnik HGSS-a o akciji spašavanja stranaca na Velebitu: "Ovo je za njih ipak bio prevelik zalogaj. Taj dio nije za neiskusne i nespremne"

Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja jutros su krenuli u potragu za dvoje stranih državljana koji su se najvjerojatnije otrovali hranom. O toj je akciji s pročelnikom HGSS-a Josipom Brozičevićem razgovarala reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.

Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) u ponedjeljak su ujutro krenuli u potragu za dvoje stranih državljana nakon što se jedna djevojka iz Njemačke otrovala hranom. Zbog jakog vjetra spašavanje helikopterom nije bilo moguće te je na teren krenulo osam spasilaca, koji su se do unesrećenih probijali unatoč teškim uvjetima i jakom vjetru.

Negdje oko 16 sati na Velebit je stigla i ekipa Dnevnika Nove TV. O toj je akciji s pročelnikom HGSS-a Josipom Brozičevićem razgovarala reporterka Sanja Jurišić te ga je na počeku pitala ima li kakvih dodatnih detalja o unesrećenoj.

"Djevojka je stabilno. Radilo se o blažim želučanim tegobama i značajnijoj iscrpljenosti usred njihova puta, koji je trajao nekoliko dana", odgovorio je.

Akcija je, objasnio je Brozičević, bila zahtjevna zbog lokacije – udaljenosti od 15 kilometara i velike visinske razlike – i snježnih zapuha zbog kojih se nisu mogla koristiti motorna vozila.

"Da je vrijeme bilo u redu, helikopter bi poletio i ova bi akcija bila brža i jednostavnija. Ovo je 'GSS vrijeme' i samo smo zemaljskim putem mogli odraditi spašavanje. Često puta, pogotovo ako se radi o Velebitu, koji je poseban po tim uvjetima i promjenjivom vremenu, lokaciji se ne može pristupiti helikopterom. Zbog toga smo spremni izaći i riješiti situaciju", rekao je pročelnik.

Pročitajte i ovo Toni Poljak, HGSS - 2 Izvanredne situacije Uvijek među prvima na terenu, spremni učiniti i nemoguće: HGSS objasnio kako im građani mogu pomoći kad se nađu u nevolji

Pročitajte i ovo Akcija HGSS-a na Velebitu zaprimili poziv VIDEO Drama na Velebitu, HGSS u akciji spašavanja: Unatoč teškim uvjetima i jakom vjetru stranci su spašeni i zbrinuti

Jurišić ga je pitala i za komentar odluke da se po ovakvom vremenu ode na planinarenje po Velebitu.

"Radilo se o dvoje mlađih ljudi od 20-ak godina. Oni nisu iskusni ni informirani i mislim da je ovo za njih ipak bio prevelik zalogaj. Taj dio nije za neiskusne i nespremne. Oni su se na to odlučili vjerojatno ne razmišljajući što ih čeka", odgovorio je.

"Oni su bili maksimalno iscrpljeni i oni svakako, bez obzira na ove tegobe i probleme s hranom, ovaj put ne bi mogli završiti. Nasreću je sve prošlo dobro i bez ozljede. Našli su se na mjestu gdje ima signala jer taj dio inače nije pokriven signalom", dodao je.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene