Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrili za DNevnik Nove TV

HGSS-ovci nakon spašavanja paraglajdera s drveta: "Jedan gospodin nam je praktički član, svake godine zapne na istom mjestu"

Aktualno Galerija HGSS spašavao paraglajdera koji je pao na drvo HGSS spašavao paraglajdera koji je pao na drvo Foto: HGSS, Facebook HGSS spašavao paraglajdera koji je pao na drvo - 1 HGSS spašavao paraglajdera koji je pao na drvo - 1 Foto: HGSS HGSS spašavao paraglajdera koji je pao na drvo - 2 HGSS spašavao paraglajdera koji je pao na drvo - 2 Foto: HGSS HGSS spašavao paraglajdera koji je pao na drvo - 3 HGSS spašavao paraglajdera koji je pao na drvo - 3 Foto: HGSS +6 HGSS spašavao paraglajdera koji je pao na drvo - 4 Galerija 1/11 >>
Paraglajder koji je pao na području Kalnika, prošao je samo s lakšim ozljedama. Reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac razgovarala je s pripadnicima HGSS-a koji su sudjelovali u akciji spašavanja.

Na području Kalnika u nedjelju poslijepodne na drvo je pao paraglajder. Pilot je živ i izvučen je s mjesta pada, a reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac razgovarala je s pripadnicima Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) koji su ga spasili.

"Inače vikendom imamo dežurstva na Kalniku, koji je dosta jaka turistička destinacija kada je u pitanju planinarenje. Nešto prije 14 sati dobili smo poziv o paraglajderu koji je zapeo na drvetu. Nazvao nas je jedan od mještana koji je javio da vidi krilo. Krenuli smo prema poziciji i na putu smo dobili poziv od centra 112 da se ondje nalazi i osoba", rekao je Robert Šarec.

Pročitajte i ovo Toni Poljak, HGSS - 2 Izvanredne situacije Uvijek među prvima na terenu, spremni učiniti i nemoguće: HGSS objasnio kako im građani mogu pomoći kad se nađu u nevolji

Kada su došli do mjesta nesreće, do pilota se na vrh drveta popela HGSS-ovka Klaudija Seđek.

"Cijelim putem penjanja sam komunicirala s njim jer nam je bilo izrazito važno procijeniti njegovo stanje. Bio je pri svijesti, komunikativan i rekao je da ima samo par ogrebotina i da ga ništa ne boli", rekla je te dodala da joj je do njega trebalo oko 20 minuta.

Pilot joj je ispričao i kako je završio na drvetu.

"Rekao je da se precijenio. Htio je držati ravninu s drvećem, ali ga je vrtlog zraka spustio dolje", rekla je Seđek, koja inače radi kao medicinska sestra.

"Sve je to u redu ako se nitko ne ozlijedi. Međutim, pad među grane može izazvati i veće ogrebotine koje mogu dovesti do krvarenja. Ovog puta je sve skupa dobro prošlo", objasnila je.

Pročitajte i ovo HGSS u akciji spašavanja u Kokorićima "Pažnja svim planinarima!" HGSS o svom simbolu koji je Putin povezao s nacistima: "Možda usput riješimo i međunarodnu političku krizu"

Ovo nije jedini paraglajder kojeg je ekipa HGSS-a spuštala s drveta.

"Možemo reći da nam je ove godine prvi, a da smo ih prošle godine imali nekoliko. Imamo jednog gospodina koji nam je praktički član jer svake godine zapne na istom mjestu, samo na drugom drvetu", rekao je Šarec te je na kraju razgovora dao par savjeta građanima.

"Svakako treba paziti na sigurnost, pratiti prognozu, vremenske uvjete na uzletištu, na prostoru na kojem se leti. Ako se bilo što dogodi, mi smo uvijek tu za njih", zaključio je.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene